fredag 21 oktober 2016

Vem ska köpa Switch?


Nintendo visade äntligen upp sin nya spelkonsol i går. Via en tre minuter lång trailer fick vi se de första bilderna av den hybridkonsol som fått namnet Switch och som visade sig vara i princip exakt det som ryktena sagt att den skulle vara.

Nu har Nintendo sagt att de inte kommer säga något mer om Switch i år, vilket betyder att vi i motsatt till min förmodan inte får någon officiell avtäckning på en stor scen. Inget pris. Inga fler bekräftade spel (åtminstone inte från Nintendo). Inga detaljer om hårdvaran.

Detta är onekligen lite udda, men Nintendo går som vanligt sin egen väg. Sony började visserligen med att bara visa upp DualShock 4, handkontrollen till PlayStation 4, men det var ändå nio månader före release och följdes av en officiell avtäckning av konsolen på E3 fyra månader senare.

En del har vi trots allt lärt oss bara av trailern och de kommentarer som Nintendo och tredjepartsutvecklare lämnat. Dockningsstationen bidrar inte med någon extra prestanda utan fungerar endast för att ge enheten strömförsörjning och givetvis koppla den till TV:n. Nintendo har även bekräftat att Switch har stöd för Amiibo, men det har vi redan tagit för givet. Tredjepartsspelen som visades på enheten i trailern är inte bekräftade till Switch.

Nintendo hävdar att Switch "först och främst" är en stationär spelkonsol. Reklamfilmen för Switch visade emellertid mest hur folk bar den med sig på flyget, tåget, ute bland kompisarna. Och själva konsolen är ju den bärbara tableten, inte dockan. Om jag får gissa kommer Nintendo marknadsföra den främst som en bärbar enhet i Japan, eftersom den bärbara marknaden där är överlägset mycket större än den stationära.

Det Nintendo i praktiken har byggt är en Nvidia Shield Tablet. Som kan dockas till TV:n så att den blir en Nvidia Shield TV. Typ. Idén är inte dum - det är framför allt ett sätt att samla Nintendos resurser till en enda plattform. Men den känns inte revolutionerande.

Jag har svårt att se var Switch ska passa in i mitt liv. Eller vardagsrum, för den delen. Här hemma står en PS4, Xbox One, Xbox 360 och en Nvidia Shield Android TV inkopplade. Dels får Switch inte plats för att den är byggd som den är, men framför allt är frågan vilket tomrum den är tänkt att fylla rent upplevelsemässigt.

Switch kommer förstås locka Nintendos egna fans, som alltid, men hur många är de numera? Från Wii till Wii U tappade Nintendo nästan 90 miljoner kunder. Från Nintendo DS till 3DS tappade de också 90 miljoner kunder. Var är dessa nu? Och vad har Switch som kan locka dem, eller helt nya konsumenter, till Nintendo?

Om de som i dag äger en 3DS går och köper Switch har Nintendo en hälsosam tid framför sig. För att detta ska ske behövs dock två saker: ett attraktivt pris och ett brett spelutbud. Nintendos spel allena räcker inte, vilket Wii U var ett skrämmande tydligt exempel på. De behöver stöd från de stora utvecklarna. De behöver sportspel, FPS, action i tredje person.

Allt vi vet just nu är vilka utvecklare som uppget att de har "ett samarbete" med Nintendo, vilket vi efter Wii U har lärt oss inte behöver betyda att de släpper några nya och intressanta spel. Om tredjepartsutvecklarna är lite försiktiga inledningsvis är det helt förståeligt.

Pris, prestanda, onlinefunktioner och tredjepartsstöd - dessa fyra punkter kommer att avgöra om Switch blir Nintendos stora comeback eller ännu ett bakslag för ett företag som tiden har sprungit ifrån. Nintendo har beslutat hålla oss på halster ett tag till.

Nintendo Switch eller Nvidia Shield Tablet?