fredag 14 oktober 2016

NPD: Xbox One vinner tredje månaden i rad


Vinden har vänt för Xbox One. Efter två och ett halvt års motvind pekar kurvorna äntligen uppåt för Microsofts konsol. När NPD släpper sin pressrelease över konsolförsäljningen i Nordamerika står det klart att Xbox One har vunnit tredje månaden i rad.

Det är första gången som Xbox One lyckas slå PlayStation 4 tre månader i följd. Några siffror får vi inte. Men det får ända sägas vara ett trendbrott, och inte bara i Nordamerika - Xbox One vann september även i Storbritannien, Australien och i "många andra länder", enligt Microsoft.

Att släppa Xbox One S för 299 dollar, med 4K, HDR och inbyggd UHD-spelare verkar ha varit något av ett genidrag. Konsolen är inte bara en mindre modell utan faktiskt också en maskin som erbjuder något som lanseringsmodellen inte har. Därmed lockar den inte bara helt nya kunder utan också den som redan äger en Xbox One och den som köpt en 4K-TV och vill ha en Blu-ray-spelare med Ultra HD-upplösning.

Sony valde en annan väg. Deras nya PS4 har inget som lanseringsmodellen saknade. PS4 Pro har mer beräkningskapacitet men saknar i stället en inbyggd UHD-läsare, vilket faktiskt gör Xbox One S till ett bra alternativ.

Allt detta, tillsammans med det jobb som Microsoft gjort med en uppgraderad handkontroll, Play Anywhere och bakåtkompatibilitet har gjort att Xbox tagit sig in i matchen igen.

Nu hårdnar det emellertid. Sony lanserar PlayStation VR i oktober och i november släpps PS4 Pro. En gissning är att PSVR inte kommer öka försäljningen av PS4 särskilt markant - VR-hjälmen kostar som en ny konsol och lär i första hand köpas av entusiaster som redan äger en PS4. Åtminstone initialt. PS4 Pro lär däremot sälja bra i november och december just för att den lanseras som en "ny" konsol.

Microsoft är med i matchen igen, vilket hela branschen och inte minst vi kunder tjänar på.