tisdag 18 oktober 2016

Var är hypen för PS4 Pro?


I september lanserade Sony en ny modell av PlayStation 4. I folkmun går den under namnet PS4 Slim, men för Sony är det bara ännu en i raden av konsoluppdateringar som de har ägnat sig åt ända sedan den första PlayStation ersattes av PsOne år 2000.

Intresset för den nya modellen, som är mindre men inte har några uppenbara fördelar jämfört med lanseringsmodellen av PS4, har varit begränsat så långt. PS4 har faktiskt fått stryk av Xbox One S i både Nordamerika och Storbritannien på sistone.

Den 10 november sker nästa konsolsläpp: då lanserar Sony den riktigt stora uppgraderingen, PS4 Pro. Fyra veckor före lansering är dock hypen obefintlig. Sony bör trumma igång marknadsföringen vilken dag som helst nu, men frånvaron av hype hittills är intressant.

Kanske var det inte så smart att lansera två konsoler med två månaders mellanrum. Kanske har Sony tagit en större tugga än de kan svälja, ty mellan PS4 Slim och PS4 Pro passar Sony på att lansera ännu en produkt: PlayStation VR.

Tre produkter på tre månader, alla inom den så kallade PlayStation-familjen. Det är mycket. Att PS4 Slim lanseras under tystnad må möjligen vara hänt, den ska ändå bara ersätta lanseringsmodellen av PS4. PS4 Pro måste emellertid stjäla uppmärksamhet från Xbox One S, annars riskerar Sony att förlora julhandeln i år.

Jag tror inte att Sony behöver oroa sig alltför mycket för PS4 Pro, åtminstone inte nu i början. Många gamers har redan förbokat och kommer köa för att hämta ut sin konsol på lanseringsdagen. Detta är dock de mest trogna. Casualkunderna är inte lika lättövertygade. För dem är den vanliga PS4 för 299 dollar sannolikt ett förstahandsalternativ. Spelen ska ju fungera till båda, har Sony lovat.

Frågan är om PS4 Pro inte är ett för litet steg uppåt för 100 dollar extra, särskilt med den kommande Scorpio i åtanke (vars pris vi emellertid inte känner till än).

Det kommer bli en spännande julhandel.