torsdag 5 juni 2008

Dead or Alive-producenten avgår


För någon dag sedan slog nyheten ned. Världens kaxigaste spelproducent, den whiskydrickande Tomonobu Itakagi, lämnar Tecmo och stämmer dessutom företaget som tack för kaffet. Den 1 juli kommer Itakagi att lämna Team Ninja, den spelstudio han själva grundade. Bakom sig har han produktioner som Ninja Gaiden, Dead or Alive 3 och 4 och Dead or Alive Xtreme 2. Ninja Gaiden II, som släpps i morgon i Sverige, blev hans sista projekt på Tecmo.

Den officiella orsaken till avhoppet är att Itakagi påstår att han inte fått den bonus han utlovats för Dead or Alive 4. Sannolikt ligger mer bakom avhoppet än så. Det lär ha bubblat ett missnöje mot Tecmos ledning en längre tid och till slut fick Itakagi nog. Vilket man kan förstå om nu företaget är skyldigt honom pengar för de spel han producerat.

Vad kommer att hända med Ninja Gaiden- och Dead or Alive-serierna? De kommer med all säkerhet att förvaltas av Team Ninja, men utan Tomonobu Itakagis medverkan. Vilket i sig gör allting tråkigare. Itakagi är för spelbranschen vad José Mourinho är för fotbollen. En duktig kille med en mycket kaxig attityd och ett välsmort munläder, alltid redo att håna konkurrenterna och fälla nedlåtande kommentarer om dem. Samtidigt har båda presterat resultat som gör att de faktiskt har visst fog för sin kaxighet. Och man kan alltid ana en glimt i ögat. Tunga avhopp som detta medför alltid en risk för framtida produktioner. Vi har sett det med det av Microsoft uppköpta Rare, som inte har producerat något riktigt bra sedan de delvis ägdes av Nintendo, en studio som inte alls är vad den en gång var. Detta avspeglas tydligt i kvaliteten på de spel som produceras. Risken är stor att vi kommer att se något liknande i Dead or Alive 5.

En duktig producent som Itakagi kommer alltid att hitta en ny arbetsgivare. Den mer intressanta frågan är hur detta kommer att påverka Microsoft, som har haft exklusivitet på Dead or Alive-spelen (och tidsexklusivitet för Ninja Gaiden) och säkert vill fortsätta att ha det. Itakagi har ända sedan Xbox släpptes 2001 varit ett fan av Microsofts konsoler. Han predikade maskinen överlägsenhet då och han menar att Xbox 360 är den bästa maskinen i dag. Således skulle det kunna falla sig naturligt att börja jobba på Microsoft. Samtidigt är Microsofts intresse i spelen som Itakagi skapat sannolikt större än intresset för honom som person. Det är möjligt att det ena inte behöver utesluta det andra, men det förefaller mest troligt att Itakagi startar en ny egen studio.