lördag 28 juni 2008

Sony har förlorat 3 miljarder dollar på PS3


Det kostar att lansera ny hårdvara, det vet alla. Därför är förluster vid lanseringen av kostsamma produkter som avancerade spelkonsoler inget konstigt. En lönsam produkt är tänkt att äta upp den förlusten vad det lider. Men för Sony har PlayStation 3 kanske blivit en något dyrare produkt från starten än väntat. Sony har nämligen förlorat 3,3 miljarder dollar under 2007 och hittills under 2008. Det är inga småsummor vi snackar om.

Orsaken uppges vara att priset helt enkelt låg lite väl långt från produktionskostnaden. Då ska man ändå bära i minnet att PlayStation 3 var den dyraste konsolen sedan Sega Saturn när den lanserades i Europa (som alltid ligger högst i pris) och att det höga priset var en rejäl flaskhals för försäljningen. Den tidigare ordföranden för Sonys underhållningsdivision och allmänt känd som "PlayStations pappa", Ken Kutaragi, gjorde några kaxiga uttalanden om att målet var att folk verkligen skulle vilja jobba extra för att ha råd med en PlayStation 3. Så attraktiv skulle den vara. Nu vet vi sedan tidigare att det finns smärtgränser vad gäller priset på en spelkonsol, oavsett vilket lull-lull den innehåller. PlayStation 3 var egentligen aldrig dyr givet vad man gick i lådan. Men konsumenten ser priset, inte främst innehållet. Och Blu-ray har fortfarande inte slagit igenom.

Sony erkänner nu att det inte alls är säkert att kostnaderna för PlayStation 3 kommer att gå jämnt upp. Microsoft drogs med jätteförluster med sin Xbox (medan Xbox 360 går med vinst), men såg det då som en investeringskostnad, helt enkelt vad det kostade att som ny aktör etablera ett nytt varumärke på en tuff marknad.

Frågan är vad det betyder när Sony och Microsoft ser att Nintendo tjänar multum på en uppdaterad Gamecube-konsol utan någon hårdvarumässig styrka samtidigt som de, med sina tekniskt överlägsna produkter, får kämpa. Kommer vi att få se billigare men svagare konsoler i nästa generation eller vågar Microsoft och Sony fortsätta satsa? I slutändan handlar det trots allt om fina siffror i bokföringen, inte prestige.