måndag 2 juni 2008

DVD 2.0 på gång?

Toshiba ger sig inte. De har sedan en tid tillbaka arbetat med en ny sorts DVD-spelare som skalar upp bilden i vanliga DVD-filmer till "nästan HD".

De nya DVD-spelarna, som kommer att vara billigare än en Blu-ray-spelare, ska finnas ute i handeln inom sex månader, rapporterar en japansk tidning. Inte mycket är känt kring specifikationerna och Toshiba har ännu inte bekräftat att produkten är på gång. De har däremot tidigare erkänt att de arbetar med vad de kallar DVD 2.0, ett snyggare DVD-format som ska kunna konkurrera med Blu-ray.

Fördelen med denna nya DVD-spelare är att den kommer att göra alla dina gamla DVD-filmer markant snyggare. Hur mycket snyggare vet vi ännu inte. Nackdelen är förstås att även om filmerna blir snyggare och även om det går att skapa fler funktioner med det existerande DVD-formatet, går det inte att komma ifrån att HD trots allt är HD och att Blu-ray erbjuder möjligheter som DVD aldrig kan. Knäckfrågan är vad konsumenterna efterfrågar. Hittills har ju HD-film inte varit någon jättehit bland vanliga filmkonsumenter.

Kanske får vi se Toshibas nya produkt i handeln innan jul. För att lyckas denna gång behöver Toshiba marknadsföra sin produkt mycket bättre än vad som blev fallet med HD DVD.