fredag 13 juni 2008

Microsoft dementerar Blu-ray - bekräftar ny kontroll?


Ryktena om att Microsoft planerar att släppa en Blu-ray-drive till sin konsol, alternativt en helt ny Xbox 360 med inbyggd Blu-ray-spelare för att konkurrera med PlayStation 3, har åter igen dementerats. Microsofts Robbie Bach menar att människor inte är villiga att betala extra för att gå från uppskalad DVD till HD-upplösning. Således resonerar Microsoft ungefär som Toshiba i det här fallet (Toshiba utvecklar DVD 2.0 och ska enligt rykten släppa en riktigt bra uppskalningsspelare innan årets slut).

Däremot verkar Microsoft vara öppna för att släppa en rörelsekänslig kontroll till Xbox 360. Bach menar att företaget ligger i framkanten när det gäller många områden, men "inte inom alla". Sedan tidigare har representanter för företaget öppnat för möjligheten att en Wiimote-liknande kontroll kan komma att släppas - innan Peter Moore lämnade Microsoft bekräftade han till och med att en sådan var under utveckling.

Om det är rätt tolkat i dessa båda fall, tror jag att Microsoft går rätt väg. Blu-ray kommer inte att sälja Xbox 360 så här långt in i konsolens livscykel. Det är långtifrån säkert att formatet ens kommer att bli en seriös konkurrent till DVD. En rörelsekänslig kontroll kan däremot göra stor nytta - förutsatt att den erbjuder något som den till Wii inte gör. Ett halvtaskigt plagiat kommer bara att bli pinsamt, Microsoft måste erbjuda mer än så för att locka över kunder till Xbox 360.