tisdag 30 september 2008

PlayStation 4 innan nästa Xbox?

Japanska Watch Impress rapporterar att Sony har skickat ut de första preliminära specifikationerna på PlayStation 4 till japanska utvecklare för att få deras synpunkter på hårdvaran. Sådana uppgifter blir förstås inte hemliga länge numera. Någon har läckt dem till Watch Impress och plötsligt finns de överallt på nätet.

De mycket obekräftade uppgifterna säger:

¤ PlayStation 4 kommer bara att bli två gånger så kraftfull som PlayStation 3, vilket ska jämföras med PlayStation 3 som är 30 gånger så kraftfull som PlayStation 2.

¤ PlayStation 4 kommer att lanseras före nästa Xbox. Detta går stick i stäv med vad Sony tidigare har sagt när de hävdat att PlayStation 3 ska finnas ute i tio år, inte tre och ett halvt.

Tolkningen är att Sony dels försöker närma sig Nintendos strategi genom att inte satsa lika hårt på kraftfull hårdvara, dels göra som Microsoft och försöka få ut sin konsol före konkurrenterna. Det låter onekligen osannolikt. Det ligger ingen ekonomi i att lansera en ny konsol, som är en miljardsatsning, bara några år efter den senaste innan den ens börjat gå med vinst. Sony har dragits med stora underskott, vilket är normalt efter en konsollansering. Problemet har varit att Sony heller inte lyckats sälja PlayStation 3 lika bra som väntat, trots problem för Microsoft och trots att Blu-ray vann kriget mot HD DVD. De senaste veckorna har Xbox 360 sålt bättre än PlayStation 3 även i Japan.

Sony förnekar förstås uppgifterna.

Via GameReactor