onsdag 24 september 2008

Gudfadern utsedd till bästa filmen genom tiderna

Gudfadern del I har blivit utsedd till världens genom tiderna nästa film av Empire Magazines läsare. Det är ingen otippad segrare, direkt. Gudfadern brukar toppa listorna över världens bästa filmer och har bara nyligen blivit av med förstaplatsen till Shawshank Redemption (Nyckeln till frihet)på Imdb. Tvåa på Empires lista blev Indiana Jones: Jakten på den försvunna skatten, trea Star Wars: Rymdimperiet slår tillbaka och först på fjärde plats hittar vi Shawshank Redemption. Femma blev Hajen.

Endast Gudfadern och Shawshank Redemption kan kallas riktigt bra filmer bland dessa. Kom igen, Hajen...?! Indiana Jones: Jakten på den försvunna skatten var bra och spännande när man var liten och tyckte att hjältar med fula hattar och piskor var förtrollande, men med dagens glasögon är det faktiskt långt ifrån en bra film. Det är nog en hel del nostalgi som har spelat in i hur folk har röstat. Även regissörer och filmkritiker har fått säga sitt, men de allra flesta röster är från vanliga läsare.

See Empires topp-500-lista här.

I min bok är det Shawshank Redemption som kniper förstaplatsen, före mästerverk som Pianisten, Undergången och Pans Labyrint.

Bäst - enligt många inklusive undertecknad.