tisdag 11 november 2008

Mer humor i spel!

Det görs bättre spel i dag än för bara tio år sedan. Och går man 20 år tillbaka är skillnaden enorm. Efter en kvalitetsmässig nedgång under åren med PlayStation (vars spel knappt går att spela i dag utan att bli skelögd) släpps i dag inte lika mycket skit och de riktiga kvalitetsspelen är fler.

Men var är de roliga spelen? Spelen med humor. Förr om åren kom det faktiskt spel som hade både uppenbar och mer underfundig humor, men på sistone är sådana titlar ytterst lätträknade. Kanske har de helt enkelt inte lockat tillräckligt med köpare. Att bli vettskrämd i Silent Hill 2 eller hänförd i Halo 3 är häftigt, men det är faktiskt lika underbart att veta att man kommer att få skratta riktigt gott när man plockar fram ett spel.

En uppföljare som släpptes lite i skymundan var ToeJam & Earl III: Mission to Earth till Xbox. Spelet går i korta drag ut på att som den fetlagde Earl eller trebente ToeJam "funkifiera" jordborna. Det skulle ha kommit till en rad Sega-format, inklusive deras Dreamcast, men när formatet lades ned flyttades spelet över till Xbox och släpptes slutligen 2002 (även om utgivarna inte vågade behålla den fyndiga undertiteln All Funked Up...). Ett annat spel med humor är Stubbs the Zombie, där man för en gångs skull spelar zombien och ger sig på människorna...

Förutom att funkifiera jordborna springer man runt och samlar nycklar, öppnar presenter, aktar sig för den fete gräsklipparmannen, hälsar på en karikatyrkopia av Arnold Schwarzenegger och drar sexistiska vitsar. Och inför varje bana sjungs uppdragsbeskrivningen av en svart kvinnlig gospelkör. Det behövs inte så mycket mer än så för att man ska trivas.