söndag 16 november 2008

Wii säljer - men var är spelen?

Försäljningssiffrorna för oktober månad i USA är släppta och det är egentligen rätt obegriplig läsning. Åtminstone delvis. Spelen till Xbox 360 säljer bra. Fem av de tio bäst säljande spelen under oktober var till Microsofts format. Ändå är konsolen i sig långt, långt efter Nintendo Wii. Wii fortsätter att utöka ledningen och säljer osannolika 803 000 exemplar under oktober månad. Utan några nya storspel. Och trots prissänkningar på Xbox 360, som bara når 371 000. För Sony ser det fortsatt tungt ut. PlayStation 3 nådde bara 190 000 sålda enheter. Wii säljer alltså mer än fyra gånger så bra som Sonys teknikmonster!

Det vi bevittnar nu är något nytt. Och det handlar inte om att en tekniskt underlägsen maskin knockar konkurrenterna. Det gjorde PlayStation 2 med Xbox och Gamecube också (även om jämförelsen haltar eftersom den tekniska prestandan mellan formaten inte var lika stor som mellan Wii och dess konkurrenter i dag, dessutom fick PlayStation 2 ett gediget försäljningsförsprång). Nej, det vi ser i dag är att människor rusar efter en maskin - för att sedan knappt köpa några spel till den.

Wii Play, detta enkla tidsfördriv som borde ha fungerat som en demo för vad Wii är för att sedan glömmas bort efter några veckor fortsätter att envisas med att tränga sig in på topplistorna. I månad efter månad. Det konkurrerar alltså med spel som Fallout 3, Fable II och Little Big Planet. Det är obegripligt. Frågar man runt på spelforum bland spelare som äger alla tre format får man ofta samma svar: Wii samlar damm. Det släpps få riktigt bra spel till formatet och framgångarna hetsar inte direkt Nintendo att släppa annat än enkla, halvtaskiga partyspel. Att spela på en maskin som tekniskt sett är mer jämförbar med Gamecube än med Xbox 360 känns faktiskt inte så överdrivet hett 2008.

Det återstår att se vad Little Big Planet gör för PlayStation 3 och Gears of War 2 för Xbox 360 under november. Men den föga djärva gissningen är att avstånden mellan formaten vad försäljning beträffar kommer att upprätthållas även när statistiken för november och december presenteras. Det kan rent av handla om ännu större skillnader. November brukar vara en riktigt stark månad, Wii lär klättra en bit över miljonen, och i julhandeln säljs det alltid bra. Många lär vilja ha en Wii. Det där med spel var det nog inte lika noga med...

Oktober månad i USA
1. Wii - 803 000
2. NDS - 491 000
3. 360 - 371 000
4. PSP - 193 000
5. PS3 - 190 000
6. PS2 - 136 000