lördag 29 november 2008

Sonys förlorade år

2008 skulle bli Sonys år. Så lät det på både svenska och utländska spelforum. Microsoft hade på förhand få stora titlar på lager under året. Krutet var bränt efter releasen av Halo 3 i september 2007. Nu väntade en sämre period, kanske rent av en torka.

Samtidigt väntades Sony sänka priset på sin PlayStation 3 och med Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots skulle folk flockas kring maskinen. Resistance 2 skulle samtidigt neutralisera Gears of War 2. Det som hände var att Sony tillfälligt fick upp försäljningen efter en prissänkning (eller snarare billigaregörande av sina modeller) som dock på sistone har mötts av en prishöjning på konsolen. Inte ens Metal Gear Solid 4 har gett någon långsiktig effekt. PlayStation 3 är helt enkelt för dyr.

Jag var själv övertygad om att Microsoft gick mot ett dåligt 2008. Toppspelen verkade för få och försäljningen av Xbox 360 var snabbt tillbaka på lägre nivåer efter att Halo 3-hysterin lagt sig. Hur skulle de kunna öka den igen? Ändå sitter vi nu här och kan konstatera (med viss reservation för julhandeln som ännu inte har dragit igång) att detta år faktiskt har blivit Microsofts år, inte Sonys.

Nintendo, då? Nej, jag har inte glömt bort marknadens gigant. Men dominansen är så uppenbar, och heller inte helt oväntad eftersom allt har pekat rakt uppåt från dag ett, att det blir ointressant att lyfta in Nintendo i analysen. Låt oss koncentrera oss på Sony och Microsoft för tillfället. Där finner vi Microsoft som sänkte priset markant på alla sina modeller. Arcade-modellen blev marknadens billigaste konsol. Premium-modellen fick HDMI-kontakt och en 60 GB hårddisk och Elite-modellen kröp under 3 000 kronor. Samtidigt har det fortsatt att komma många riktigt bra spel från tredjepartsutvecklare, Microsoft har gjort en till synes lyckad lansering av SingStar-kopian Lips och Fable II har blivit en succé.

Kanske är det 2009 som blir Sonys år? Ja, helt omöjligt är det inte med titlar som God of War III, Gran Turismo 5, Killzone 2 och två nya Final Fantasy på ingång. Men vi ska vara medvetna om att Sonys exklusiva titlar blir allt färre samtidigt som Microsoft överraskade under 2008 och kan göra det igen - denna gång med ännu starkare självförtroende efter att Xbox 360 dragit ifrån PlayStation 3 i USA och faktiskt till och med slagit Sonys konsol på dess hemmaplan i oväntat många veckor. Och 2009 ser inte alls tokigt ut för Microsoft. Det hett efterlängtade Alan Wake kommer förhoppningsvis att nå butikerna någon gång under året. Därtill väntar Halo 3: ODST, som är ett helt nytt Halo-äventyr, strategispelet Halo Wars, Final Fantasy XIII och möjligen även BioShock 2. Det skulle göra nästa år ännu bättre än 2008. Sonys första viktiga motdrag stavas p-r-i-s-s-ä-n-k-n-i-n-g.

Behöver bli billigare.