måndag 2 mars 2009

Sagan Xbox är all

Microsoft upphör i dag med service av gamla Xbox-konsoler. Supporten kommer även fortsättningsvis att finnas kvar, men om din gamla Xbox går sönder kan du alltså inte räkna med någon reparation av den. Hjälp, bland annat en felsökningsguide, kommer att finnas tillgänglig online ifall du skulle få problem. Men Microsoft tar alltså officiellt bort sin hand från gamla Xbox, känd som "the big black box" för sin storlek.

Nu är detta inte så dramatiskt som det kan låta. Det är faktiskt lite "whatever" över denna nyhet. Xbox lanserades 2001 och 2002. Garantitiden har således gått ut för länge sedan. Skulle maskinen gå sönder går det utmärkt att köpa en ny för en väldigt billig penning (några hundralappar) och det finns alltid folk som kan föra över dina sparade filer till nästa konsol om du själv inte är händig. Möjligheten att byta in en gammal trasig Xbox mot en Xbox 360 kommer också att finnas.

Xbox är dessutom inte alls drabbad av problem på samma sätt som efterföljaren Xbox 360, som måste vara en av de mest problemtyngda spelkonsolerna någonsin. Risken att det sitter många där ute som fortfarande spelar på sina Xbox och skriker av smärta och besvikelse över att Microsoft inte vill ta emot deras maskiner om de går sönder, måste vara begränsad. I praktiken upphörde Microsofts stöd till Xbox när Xbox 360 lanserades i november 2005. Då bläddrade mjukvarujätten blad och satsade framåt, varefter Xbox snabbt föll bort från rampljuset och spelutvecklingen till formatet upphörde.

Frågan är vad som kommer att hända med Xbox 360 när nästa generations Xbox lanseras. Sony har varit föredömliga i att hålla liv i flera format samtidigt. PlayStation levde länge och väl efter att PlayStation 2 lanserats. Sony fortsätter att sälja PlayStation 2 trots att PlayStation 3 funnits ute ett bra tag nu. PlayStation 2 är en formidabel succé som är inne på sitt nionde år.

Microsofts plan var tydlig när Xbox 360 lanserades 2005: chansen att bräcka Sony var att komma ut först på marknaden (och nå den gyllene 10 miljonersvallen, sades det). Därför släcktes Xbox och gick en för tidig död till mötes, vilket kändes väldigt tråkigt eftersom formatet hade mer att ge. Förhoppningsvis kan Microsoft lära av Sony och hålla liv i Xbox 360 även efter att den ersatts av en efterföljare. Det vore en schysst approach mot trogna kunder.

Xbox, vi tackar dig.