onsdag 4 mars 2009

Åldersmärkning ger motsatt effekt


En ny studie visar att åldersrekommendationerna på spel, den så kallade PEGI-märkningen, inte ger önskat resultat på unga.

Tanken är att symbolerna som markerar innehåll som våld, droger, rädsla, fult språk eller sex och åldersmärkningen som sträcker sig från 3 år upp till 18 ska avskräcka den som anses för ung att spela spelet. Främst är det en markering som ska underlätta för föräldrar och butikspersonal. Bland barnen själva har det nämligen rakt motsatt effekt, visar studien som gjordes på 310 nederländska barn. Märkningen ökar barnens intresse för produkten.

Det är egentligen inte så konstigt. Det finns liknande tendenser att skönja vad gäller alkohol (även om forskningen ingalunda är samstämmig). Det som är otillgängligt och aja-baja väcker ett ökat intresse. Det blir spännande att pröva det förbjudna.

I fallet med TV- och datorspel visade resultaten att märkningarna hade en "förbjuden frukt"-effekt för alla, även 7-8-åringar och flickor. Det säger en del om den övertro som många har på varningstexter på snart sagt allt roligt här i livet. Barn kanske inte är så dumma som många tror...

via Gamecore.