torsdag 12 mars 2009

Underbar spelmusik del 1

Spelmusik har alltid fascinerat, även när det mest lät "blip-blop" på Commodore 64, NES eller Master System. Trallvänligheten har alltid funnits där. Och när det gäller Sonic the Hedgehog var själva den tekniska begränsningen en välsignelse. Begränsningarna i hårdvaran till Mega Drive gjorde att vi fick några av spelhistoriens bästa instrumentala låtar. När Sonic sedan tog steget till Dreamcast var magin borta och allt vi trogna Sonic-fans fick var avskyvärt gitarrmangel.

Det är därför inte att förvåna att många av låtarna från Sonic the Hedgehog, Sonic 2, Sonic 3 och Sonic & Knuckles har remixats om och om igen. Mest populär är nog låten till snöbanan i Sonic 3, Ice Cap Zone, som har sett en rad mer eller mindre lyckade remixer. Inte nog med att låten väcker härliga spelminnen för alla oss nostalgiker, den är faktiskt objektivt sett bra. Banan i spelet var alldeles för lätt så jag minns att jag dog med vett och vilje bara för att få spela om den igen och njuta av musiken. Det har bara hänt i Shenmue i övrigt, där jag lät bli att spara ibland.

Musiken i Sonic-spelen är också ett bevis för att det inte behövs storslagna tjugomannaorkestrar för att skapa bra spelmusik. Det räcker med en eller några få talangfulla personer.

En av de bättre remixarna av Ice Cap Zone, om än för kort, kan avnjutas nedan. En annan, något längre, därunder.