tisdag 17 mars 2009

Bit inte den hand som...

Dataspelsbranschens (ja, de heter faktiskt så och inte "datorspelsbranschen") talesperson Per Strömbäck menar att "piraterna driver fram det övervakningssamhälle som de själva kritiserar". Det är alltså alla som laddar ned saker som bär ansvaret för att antipiratlobbyister och politiker utan fotfäste i den moderna världen vill ha integritetskränkande lagar som gäller oss alla? Kyss mig i akterkastellet.

Det är dessutom märkligt att en företrädare för just spelbranschen klagar eftersom det är en bransch som, till skillnad från musikindustrin, bara har ökat och ökat sin omsättning år för år. Även 2008 blev ett succéår. Medan skivbutiker tvingas stänga på grund av att deras dyra och omoderna tjänster inte efterfrågas längre, expanderar spelbranschen på alla nivåer och letar sig in i kulturbilagor och allt oftare in i folks vardagsrum på ett naturligt sätt. Branschen har gått och blivit mainstreamunderhållning.

Visst är piratkopiering ett problem, men till skillnad från inom film- och musiksegmentet har det länge gått att ladda ned både hela spel och expansioner för en rimlig summa. Det säljs onlineabonnemang som aldrig för till Xbox 360 och företagen kan tjäna pengar på gamla spel en gång till genom att släppa dem för nedladdning för en nätt summa.

Spelbranschen har hängt med bättre än sina "syskonbranscher" och tjänat på det. Den borde passa sig väldigt noga för att reta den kundgrupp som föder dem och samtidigt råkar vara de flitigaste nedladdarna...