onsdag 25 november 2009

Wii-bubblan på väg att spricka?

Wii-bubblan kan vara på väg att spricka, spår Cowen and Company som gjort sin årliga Video Game Survey bland spelare.

Mätningar visar att Wii-ägarna köper allt färre spel (även de som inte äger några konkurrerande format). Samtidigt ökar suget efter fler spel bland de som äger en Xbox 360 eller PlayStation 3.

PlayStation 3 har fått en skjuts efter lanseringen av den billigare PS3 Slim. Den knappar in på Wii och prognoserna ser bättre ut än för Xbox 360, påstår undersökningen.

Nu behöver man inte vara Nostrodamus för att påstå allt detta eftersom det rör sig om förutsägelser om att dagens tendenser bara ska fortsätta, nämligen att Wii fortsätter att tappa medan PlayStation 3 fortsätter öka försäljningstakten.

Samtidigt hävdar dock My Voucher Codes UK, som erbjuder spelare e-vouchers som kan användas i alla större spelbutiker, att Xbox 360 ser ut att slå PlayStation 3 på fingrarna rejält i jul. Microsofts konsol väntas vinna med förhållandet 3:1, vilket tangerar den väntade försäljningen i november. I Storbritannien, alltså. En orsak anses vara att PlayStation 3 fortfarande är lite för dyr för de prismedvetna britterna. Samtidigt pekas det på en stadig nedgång för Wii.

Julhandeln kommer att besvara alla frågor. En trolig utgång är att Wii backar, att PlayStation 3 går fram och slår Xbox 360 i Europa men får stryk i USA. Wii har dock ett så stort försprång på sina konkurrenter att segern den här generationen redan kan kammas hem, trots de vikande försäljningssiffrorna. Emellertid är frågan vad Nintendo har i kikaren om framgången för Wii anses vara över. Lanserar de en ny Wii-konsol med HD-stöd och en bättre kontroll? Eller tänker Nintendo försöka bräcka Microsofts 3D-kamera Natal med något helt eget?

Wii har ett stadigt grepp om marknaden.
Men 2010 kan bli betydligt kämpigare.