tisdag 22 december 2009

Blickar bakåt och framåt

2009 har varit ett intressant år. Sony har lanserat den kanske sämst bevarade hemligheten i spelvärlden någonsin, PS3 Slim, vilket gav fart under galoscherna och två raka månader med bättre försäljning än Xbox 360 i Microsofts hemland. Först i november var Xbox 360 tillbaka igen, före PlayStation 3 i USA. Sony har även haft ett starkt spelår med kvalitetsspel som Uncharted 2: Among Thieves i topp.

Nintendo Wii har visserligen saktat in betänkligt och faktiskt haft vissa bekymmer under året. Men efter en prissänkning, en ny svart modell och releasen av New Super Mario Bros. Wii verkar det ha vänt för Nintendo igen. Julhandeln lovar att bli fantastisk även i år. Spekulationerna om att framgångssagan Wii är på väg att ta slut förefaller ha varit överdrivna. Samtidigt har Nintendo DS (denna gång DSi) fortsatt att krossa all konkurrens utan pardon.

För Microsoft har 2009 varit något av ett mellanår. De har släppt ytterst få egna spel. Halo Wars har säkert glatt många fans, men det har inte alls nått samma framgångar som tidigare spel i Halo-serien. Forza Motorsport 3 har hyllats unisont av kritikerna och gått riktigt bra även i handeln. Halo 3: ODST har nått över två miljoner sålda ex, men föll ganska snabbt ut från topp 10-listorna. Det är i stället multiformatstitlarna som gått allra bäst till Xbox 360. Call of Duty: Modern Warfare 2 har slagit säljrekord och Assassin's Creed II säljer fantastiskt.

Lineupen för 2010 är avsevärt starkare än för det år vi snart lägger bakom oss. Oavsett vilken konsol vi har framför TV:n, blir det ett dyrt år. Nedanstående lista är en sammanfattning av de största titlarna:

Alan Wake (PC, Xbox 360)
Halo: Reach (Xbox 360)
Gran Turismo 5 (PlayStation 3)
Final Fantasy XIII (PlayStation 3, Xbox 360)
God of War III (PlayStation 3
Killzone 3 (PlayStation 3)
BioShock 2: Sea of Dreams (Xbox 360, PlayStation 3)
Mass Effect 2 (Xbox 360)
Crysis 2 (PC, Xbox 360, PlayStation 3)
Heavy Rain (PlayStation 3)
Dead Rising 2 (Xbox 360, PlayStation 3)
Metal Gear Solid: Rising (PlayStation 3, Xbox 360)
Splinter Cell: Conviction (PC, Xbox 360)
Super Mario Galaxy 2 (Wii)
Last Guardian (PlayStation 3)

För Microsofts del ser 2010 klart bättre ut än 2009. Mass Effect 2 släpps redan i januari och följs av BioShock 2: Sea of Dreams i februari. Därefter ska det försenade Alan Wake följa. Remedys spel blir en mycket viktig titel för Microsoft och förhoppningsvis föregås releasen av en omfattande reklamkampanj. Under hösten väntar lanseringen av 3D-kameran Natal och ett okänt antal spel till den samt releasen av Bungies sista (?) Halo-spel, Halo: Reach. Och tänk om vi redan nästa höst får se ett Call of Duty: Modern Warfare 3?

Super Mario Galaxy 2 har inget releasedatum ännu. Det är heller inte otänkbart att vi får se ett nytt Legend of Zelda under nästa år så Nintendo ska verkligen inte räknas bort. För Sony väntar som synes storspel som Gran Turismo 5, Final Fantasy XIII (som dock även släpps till Xbox 360), God of War III och Killzone 3.

Kampen blir ännu intressantare 2010 när både PlayStation 3
och Xbox 360 får egna rörelsekänsliga kontroller.