tisdag 30 augusti 2011

En lång generation

Den pågående spelgenerationen ser ut att bli historiskt långlivad. Bara Nintendo håller sig egentligen till mallen.

Nästa år släpper Nintendo sin Wii U. Lite beroende på exakt när på året den kommer kan vi fastslå livslängden för Wii till 5,5-6 år. En fullt normalt livslängd för en spelkonsol. Till skillnad från Sony, som har lyckats ha samexisterande konsoler under flera år (PlayStation 2 säljer fortfarande snart elva år efter releasen och snart fem år efter releasen av PlayStation 3) brukar Nintendo låta sina konsoler dö redan innan nästa format är utannonserat. Wii är nästan redan död och nästa år blir bara en enda lång väntan på uppföljaren.

Sony fortsätter samma linje som tidigare. PlayStation 3 är en långsiktig investering och maskinen kommer att tillverkas och fortsätta sälja även efter att nästa generations PlayStation släppts. Innan dess lär dock PlayStation 2 få tacka för sig efter lång och trogen tjänst.

Xbox 360 är inne på sitt sjunde år på marknaden och säljer just nu bättre än någonsin. Det gör att Microsoft sannolikt har rynkor i pannan beträffande när bästa tillfället är att släppa en ny konsol. Med Xbox var det enkelt. Maskinen hade lyckats etablera varumärket men inte blivit den framgång som Microsoft naivt hade trott på (företaget pratade innan release om 100 miljoner sålda boxar). Enda chansen att slå Sony var att vara först ut med nästa konsol, resonerade Microsoft. Kontakten drogs ur, Xbox dog efter fyra år och Xbox 360 hastades ut på marknaden i ofärdigt skick. Microsoft gjorde misstagen att spå framtiden enbart genom att titta på historien. Ingen hade räknat med Wii.

Vi ska vara glada för att vi inte fått se några för tidigt avlivade konsoler ännu en gång. När nästa generations Xbox och PlayStation lanseras kommer vi verkligen inte kunna klaga över att potentialen i respektive konsol inte utnyttjats fullt ut. Utvecklarna har vridit och vänt på hårdvaran i så många år nu att det vi får se under detta år sammanfattar maskinernas kapacitet tämligen väl. Halo 4 nästa år kommer inte att se radikalt bättre ut än Halo: Reach från i fjol. Nu är snarare problemet att konsolerna börjar bli så gamla att PC-konverteringar blir svåra att göra med något slags bibehållen heder.

Vi har alla fått valuta för våra investeringar i hårdvaran. Snart vill vi dock få möjlighet att dofta lite på nästa generation. Wii U i all ära, det är ändå när Sony och Microsoft beslutar sig för att trycka på knappen som vi kommer att få se vad nästa generation betyder rent prestandamässigt.