måndag 1 augusti 2011

Halverade chefslöner på Nintendo

Efter den radikala prissänkningen av Nintendo 3DS kommer Nintendo att sälja konsolen till förlust. Det är visserligen inte ett ovanligt grepp i branschen - både Sony och Microsoft haft satt detta i system - men det är ovanligt för Nintendo som vanligtvis brukar tjäna på varje såld enhet. Kanske blev de lite övermodiga med 3DS. Nu väntar en lite tuffare tid.

Den minskande försäljningen, som fått aktien att falla (vilket gjorde att gamla Nintendobossen Hiroshi Yamauchi förlorade sisådär en halv miljard över en natt), får nu även konsekvenser i anställdas plånböcker. I alla fall i chefen Satoru Iwatas. Hans lön halveras nämligen. Även mellanchefer kommer att få en lönesänkning på mellan 20 och 30 procent.

Detta sänder signalen att inte heller chefer automatisk förtjänar höga löner när företaget går dåligt. Då ska vi ändå minnas att Nintendo trots allt är ett mycket framgångsrikt och vinstgivande företag. De senaste tidens minskande försäljning är ett trendbrott i en flera år lång framgångssaga med både Wii och Nintendo DS som rejäla kassakor.