tisdag 16 augusti 2011

Filmtips

Det görs få riktigt bra thrillers nuförtiden. Och det är få filmer som handlar om en seriemördare som faktiskt är sevärda. Vi översköljs av seriemördarfilmer och -serier, men de flesta är dussinprodukter.

Copycat är både en bra thriller och en bra film om en seriemördare. Den har några år på nacken nu (1995), men jag vill påstå att väldigt få filmer sedan dess har slagit den på fingrarna.

Frågan om varför en person får för sig att ta livet av unga kvinnor på löpande band får vi aldrig riktigt i Copycat heller - närmare en förklaring än att seriemördaren själv tänder sexuellt på våld och död kommer vi inte. Men det spelar mindre roll när manuset är så pass bra, när tempoväxlingarna kommer vid precis rätt tillfällen och att morden som kopieras i filmen faktiskt har skett på riktigt. Det ger en extra närvaro.

Castingen är strålande - Sigourney Weaver spelar för ovanlighets skull en roll som utsatt kvinna medan Holly Hunter tvärtom gör en tuff polis. Stilige Dermot Mulroney gör en polis med en svaghet för Weavers karaktär (tanken var att de skulle ha en kärleksaffär, men det ströks). Och våra två seriemördare spelas strålande av Harry Connick Jr. och William McNamara, två skådespelare jag gärna skulle vilja se mer av i liknande obehagliga roller.

Copycat sänds på TV9 i kväll klockan 21. Köper du filmen på DVD kan du dock även lyssna till när regissören Jon Amiel förklarar scen för scen. För ovanlighetens skull är det ett extramaterial som verkligen är värt att lyssna på.