torsdag 28 juli 2011

Radikal prissänkning på 3DS

När Xbox inte sålde som väntat efter Europareleasen den 14 mars 2002 tog Microsoft till det radikala greppet att sänka priset med en tredjedel över en natt. Redan efter en dryg månad blev konsolen, som kostat 4 995 kr i Sverige på releasedagen, 1 800 kronor billigare och därmed intressant för fler. Samtidigt kompenserades tidigare köpare med två valfria spel och en handkontroll. Jag var en av dem när det begav sig.

Nintendo gör nu något liknande med sin Nintendo 3DS. Företag gillar inte att erkänna misslyckanden, men försäljningen har inte varit så bra som väntat vilket gör att Nintendo inte har något annat val än att sänka priset på sin portabla 3D-konsol. De gör det med besked. Priset sänks i USA från 249 till 169 dollar och i Europa kan det nya priset därmed bli runt 1 695 kronor i stället för dagens 2 495 kronor, om Nintendo inte väljer ett högre pris för oss européer (vilket inte vore ovanligt). Prissänkningen ska börja gälla från den 12 augusti i USA och Japan. För Europa är det september som gäller. De som redan köpt Nintendo 3DS för det högre priset kommer få ladda ned 20 spel gratis från eShop som kompensation.

Det lägre priset på 3DS kan även få konsekvenser för kommande PlayStation Vita, som har ett ungefärligt lanseringspris på 2 995 kronor. När Xbox blev billigare valde Nintendo att justera priset på Gamecube med en femhundring redan innan konsolen hade släppts.

Kommer prissänkningen att få fart på försäljningen?