lördag 16 juli 2011

Sonics sista chans

Vi har matats med usla Sonic-spel i över ett decennium nu. OK, Sonic Adventure och Sonic Adventure 2 var inte usla. De var grafiskt imponerande, särskilt det första spelet som slog oss med häpnad och visade på Dreamcasts kapacitet. Men spelmässigt var de mindre bra. Sedan har det fortsatt utför.

Frånsett ett antal bättre Sonic-spel till Game Boy Advance och Nintendo DS har Sonic Team gjort oss konstant besvikna. Gång på gång har vi utlovats ett spel som går "tillbaka till rötterna". Resultatet har alltid visat att Sega nog förmodligen har glömt vad de där rötterna handlade om. Sonic The Hedgehog (2006) och Sonic Unleashed (2008) heter de två senaste misslyckade försöken att gå tillbaka till rötterna.

Vi var nog många som kände ett visst hopp när Sega utannonserade en regelrätt uppföljare till de klassiska Mega Drive-spelen - Sonic the Hedgehog 4. Men inte ens detta lyckades de göra särskilt bra. Slutsatsen måste vara att Sega helt enkelt inte vet hur man gör längre. Känslan finns inte där och förmodligen heller inte kunskapen.

Nu får de en sista chans. Lagom till att Sonic fyller 20 år släpps Sonic Generations. Det ser rätt lovande ut just därför att det erbjuder möjligheten att spela som den gamle Sonic. Då kan jag leva med att även den nye följer med. Hur upplägget ser ut mer exakt återstår att se. Risken är att vi tvingas genomlida dåliga banor med den nye Sonic för att få spela som den gamle. Men om det är vad som krävs för att slippa ett halvdussin ointressanta sidofigurer, so be it.

Om Sonic Generations blir samma pinsamma soppa som Sonic The Hedgehog (2006) och Sonic Unleashed hissar jag vit flagg. Då är Sonic de facto död och vi kan gå vidare med våra liv. Sonic Generations släpps till Xbox 360, PlayStation 3, PC och Nintendo DS under sista kvartalet. Se trailern här.

"Och vem fan är du då?"