torsdag 28 juli 2011

Förluster för både Sony och Nintendo

Rapporterna duggar tätt. Microsoft visade att deras fjolår (räkenskapsåret slutade vid förra månadsskiftet) var det bästa hittills och att 2011 ser ut att bli ännu bättre. Hittills har det sålts 55,3 miljoner Xbox 360 i världen. Xbox Live fortsätter att slå rekord.

Nintendo har gått som tåget sedan Nintendo DS och Wii kom till världen. Men nu har det vänt nedåt. Nintendo 3DS har under sex månader bara sålt i 710 000 exemplar och får fortfarande stryk av Nintendo DS. Detta fick Nintendo att genomföra en radikal prissänkning. Konsolen blir 40 procent billigare i Japan och en tredjedel billigare i väst.

Wii sålde i 1,56 miljoner exemplar under det förra kvartalet. Nintendo förklarade de minskande intäkterna med en fallande yen gentemot dollarn samt utvecklings- och reklamkostnader för Wii U och Nintendo 3DS, men det är uppenbart att 3DS hittills har varit en stor kommersiell besvikelse och att intresset för Wii blir allt lägre.

Dessutom finns det anledning att sätta ett frågetecken för Wii U, som likt 3DS är ett slags vidareutveckling av en populär produkt. Risken finns att kunderna inte har förstått att 3DS faktiskt är en helt ny maskin. På samma sätt kan Nintendo få marknadsföringsproblem med Wii U. På E3 i juni var förvirringen total - var Wii U-kontrollen bara en ny sorts kontroll till Wii eller var det fråga om en ny konsol?

Inte heller Sony kunde uppvisa några strålande siffror för det gångna kvartalet. Hittills har det sålts 51,8 miljoner PlayStation 3 i världen, vilket gör att Sony alltjämt ligger bakom Microsoft i striden om att komma tvåa innan nästa generation tar vid. Under det senaste kvartalet såldes 1,8 miljoner enheter. Bättre än Wii, men ett tapp jämfört med 2,4 miljoner samma kvartal förra året. Sony gjorde en totalförlust på en och en kvarts miljard kronor, men förklarade den minskande försäljningen med jordbävningen i Japan.

Att Wii tappar är inte så konstigt. Det släpps knappt några relevanta spel till formatet längre och Nintendos konsoler brukar tappa när en ny konsol har utannonserats. Det är samma trend som vi såg med Nintendo 64 och Gamecube. Att PlayStation 3 går bakåt, efter att tidigare ha vuxit år för år sedan lanseringen av PS3 Slim, är däremot alarmerande. Sony lanserar PlayStation Vita i år och lär inte vara pigga på att släppa någon PlayStation 4 inom överskådlig tid. Om det senaste kvartalet inte är någon tillfällig dykning utan en början på en nedåtgående trend, kommer Sony tvingas tidigarelägga lanseringen av nästa generations PlayStation. Men det är lite för tidigt att hävda det ännu.

Wii har redan förklarats som segrare. Bakom kämpar Xbox 360
och PlayStation 3 om andraplatsen. Det mesta går Microsofts väg just nu.