tisdag 12 juli 2011

Xbox 360 på din PC?

Det är sommarstiltje och ryktenas tid. Hetaste ryktet just nu är att Microsoft planerar att göra Windows 8 kompatibelt med Xbox 360-spel. Det skulle alltså gå att spela Halo, Alan Wake och Gears of War på din PC när du installerat Windows 8 - detta till en månatlig avgift. Däremot kommer det inte vara möjligt för PC-spelare att möta Xbox 360-spelare i onlinematcher. I alla fall inte till en början. Ta detta för vad det är just nu, ett rykte.

Men hur trovärdigt är det, då? Microsoft har redan tagit vissa försiktiga steg för att knyta band mellan PC-världen och Xbox-världen. De har en stor fördel i att de äger Windows och därmed fritt kan slänga in eller plocka ur vilka funktioner de vill och i ett nafs påverka miljarder användare.

Samtidigt är det lite svårt att se vad Microsoft konkret skulle vinna på att låta PC-spelare spela 360-spel. Vill de försöka vinna en skara Xbox-anhängare till nästa Xbox...? Kanske. Men lika troligt är att det handlar om något så simpelt som extra inkomster. Det är trots allt på spelen som företagen tjänar mest pengar. För Microsofts del har även Xbox Live blivit en riktig kassako, vilket skulle tala för att det i framtiden borde fungera även för PC-spelare - om nu planen är att förena Xbox- och PC-världarna.

Jag förhåller mig skeptisk till detta rykte tills vidare. Men det är onekligen en spännande tanke.