tisdag 11 oktober 2011

Framtiden för Kinect

Microsofts kamera Kinect gjorde braksuccé i fjol. Den sålde långt bättre än väntat och Microsoft fick höja förväntningarna med flera miljoner exemplar. Frågan är om framtiden tillhör Kinect eller om det är en pryl vi kommer att ledsna på inom något år.

Under 2011 har det knappt släppts ett enda spel exklusivt till kameran, men den har ändå fortsatt att sälja hyggligt. Nu väntar en sedvanligt tung spelhöst och sedan kommer den stora julhandeln. Då passar Microsoft på. Kinect Star Wars har visserligen blivit uppskjutet till nästa vår, men innan jul släpps flera uppföljare till populära Kinectspel - Dance Central 2, Kinect Sports: Season 2, Kinectimals Gold - Now with bears - och nya spel som Kinect: Disneyland Adventures och Just Dance - Kids.

Microsoft satsar på Kinect, det är inget snack om det. Men sätten på vilka kameran utnyttjas känns ofta krystade. Kinect passar utmärkt för dans, det visade Dance Central. Men att simma? Slåss med en luftsvärd? Eller ens springa stående på samma ställe? Hur länge intresset kommer att hålla i sig beror helt och hållet på hur pass väl utvecklarna utnyttjar tekniken och hur de lyckas tänka utanför boxen. Hittills har det varit ganska skralt med idéer, ärligt talat.

Risken finns att Kinect blir som de dansmattor vi ledsnade på, de ljuspistoler vi lät ligga och damma eller för all del de plastgitarrer som var så otroligt populära för bara några år sedan men som sedan försvann med buller och bång. Microsoft lär vilja hålla intresset uppe så länge det går och helst ta med Kinect in i nästa generations konsolkrig, men det är tveksamt om de kommer att lyckas. Genom åren har de nya kontrollerna kommit och gått men handkontrollen har alltid bestått. Och tur är väl det.

Med en Wii i respirator lär Xbox 360, uppbackad av Gears of War 3, Forza Motorsport 4, Dance Central 2 och Kinect Sports: Season 2 ha goda chanser att ta hem julhandeln i USA den här gången. Det ska dock mycket till för att det ska räcka till seger i 2012 års julhandel när Wii U finns på marknaden. Men då har Microsoft kanske redan börjat blicka framåt mot nästa generations Xbox. Låt oss hoppas det.