tisdag 25 oktober 2011

"Spel utvecklas till PS4"

Sony arbetar redan med spel till PlayStation 4, lyder ett av många next gen-rykten.

Med tanke på att dagens storspel tar flera år att utveckla är det förstås ingen högoddsare om det redan nu filas på både spelidéer och byggs nya spännande spelvärldar för nästa generation hos utvecklare världen över.

Detta behöver inte betyda att nästa generations PlayStation (som vi får hoppas ges ett roligare namn än PS4) släpps nästa år eller ens 2013. Men det lär innebära att nästa maskin släpps innan PlayStation 3 har tillryggalagt tio år på marknaden. Sony har blivit experter på att hålla liv i flera konsoler samtidigt. PlayStation 2 säljer fortfarande, elva år gammal. PlayStation 3 kommer att leva även efter att nästa stationära Sony-konsol har släppts.

Det har spekulerats i att Sony vill hinna före Microsoft denna gång. Microsoft stressade fram Xbox 360 2005 i tron att först ut också skulle betyda seger. Sedan kom Wii och visade att den som spår framtiden genom att titta på historien kan hamna väldigt fel. Ska Sony göra om det misstaget? Inte sannolikt.

Även om den inte kan konkurrera med de snyggaste PC-spelen känns PlayStation 3 långt ifrån gammal. Nya Uncharted 3: Drake's Deception visar vilken fantastisk maskin den fortfarande är. Och det är först nu, med spel som Heavy Rain, Gran Turismo 5 och Uncharted 3, som maskinen börjar uppnå sin potential.

Vad för slags maskin blir PlayStation 4? Några konkreta rykten finns inte ännu, men räkna med att Blu-ray-formatet används ännu en gång. PS Vita tyder på att Sony inte har ändrat sin strategi att satsa på tekniska monster. En framgång för den nya bärbara enheten skulle dessutom ge råg i ryggen.

Vi kan därför räkna med att nästa generations PlayStation blir ett tekniskt under och, förmodligen, rätt dyr. Sony behöver dock bredda sig spelmässigt för att kunna konkurrera med Nintendo. En halvhjärtad satsning på PS Move duger knappast.