fredag 21 oktober 2011

Xbox 360 mot 60 miljoner - ny Xbox 2013?

Kvartalsrapporterna från de stora spelgiganterna kommer en efter en under den närmsta tiden. Först ut är Microsoft vars rapport visar en vinst på 7,2 miljarder dollar, vilket är rekord för kvartal tre. Under dessa tre månader såldes 2,3 miljoner Xbox 360-konsoler. Det är en halv miljon färre än samma tid 2010, men Microsoft har i år inte haft någon draghjälp av en nylansering av konsolen. I fjol hjälpte även Halo: Reach till att öka försäljningen.

Totalt har Xbox 360 sålt i 57,6 miljoner enheter. Det borde betyda att Microsoft passerar 60 miljoner vid årets slut, en inte helt oäven siffra även om vinnaren denna generation utan tvekan heter Wii.

Vad kommer då att hända 2012? Rykten om nästa generations Xbox dyker upp allt mer frekvent. Nu hänvisar Develop till flera industrikällor som antyder att en ny Xbox kommer att avtäckas på E3 2013 för release samma höst eller möjligen 2014. Undertecknad har tillsammans med många andra spekulerat i att nästa Xbox kommer att visas redan på nästa års E3 för release under hösten 2012 eller våren 2013.

Dessa spekulationer har emellertid hela tiden haft brasklappen att Xbox 360 har medvind just nu, vilket Microsoft inte lär vara villigt att ta död på genom att plötsligt utannonsera en ny konsol. Troligast är därför kanske att Microsoft krämar ur det sista ur Xbox 360, med fokus på Kinect, under 2012 och släpper en ny maskin 2013.

Ännu har inga uppgifter om maskinens prestanda läckt ut, huruvida Kinect finns med i planerna, vilket format som används (Blu-ray?) eller om Microsoft ska gå före och helt eller delvis avskaffa det fysiska spelmediet och satsa på nedladdning. Detta tyder på att maskinen fortfarande är långt ifrån färdig, ty så fort det finns konkreta uppgifter som kan läcka, läcks de.