måndag 31 oktober 2011

Kinect i affärsvärlden?

Kommer vi att få se Kinect även på kontor och konferensanläggningar i framtiden? Ja, om Microsoft får som de vill. De vill nämligen bredda kamerans användningsområden till att även omfatta affärsvärlden.

Microsoft kommer dock inte själva att skapa färdiga applikationer utan erbjuder i stället användarna att själva ordna detta. De vill snarare skapa ett "ekosystem" och en plattform. Runt 200 företag, däribland Toyota, uppges ha visat intresse.

Det är kul att Microsoft har denna approach. Kort efter Kinects release dök det upp massor av videor på nätet som visade vad en hackad Kinect kunde användas till. Microsoft tycks ha avstått från att ta till några rättsliga åtgärder och i stället beundrat intresset för deras produkt och uppfinningsrikedomen hos många användare. Vilket är lite unikt för ett storföretag.

Kinect firar ett år på marknaden nu på fredag. Kameran skrev i sig i Guinnes rekordbok när den sålde i åtta miljoner exemplar på två månader. Sedan dess tycks försäljningen ha stabiliserats. Vad Kinect har för roll att spela i nästa generations konsolkrig återstår att se, men om den blir populär i affärsvärlden kommer den förstås leva vidare även långt efter att alla spelare ställt den i garderoben.