torsdag 3 november 2011

Stora förluster för Sony och Nintendo

Kvartalsrapporterna för Microsoft, Sony och Nintendo har alla kommit. Vi har vant oss vid att Nintendo visar imponerande vinstresultat, men denna gång var det inte lika rolig läsning. För första gången i företagets historia förutspår Nintendo en förlust för år 2011.

Orsaken är fallande försäljning. Intäkterna sjönk med dramatiska 40 procent under de senaste sex månaderna (mars-september), majoriteten av den nedgången kom under perioden juli-september. Det brukar vara normalt att göra förluster när en konsollansering står för dörren, men Nintendos problem stavas alltså huvudsakligen minskad försäljning. Utvecklingskostnaderna steg knappt. Störst är tappet i USA, där Nintendos försäljning föll med 53 procent.

Sett över hela året dominerar dock Nintendo spelförsäljningen på alla tre stora marknader med spel som Wii Sports Resort, Zumba Fitness, Just Dance 2 och Pokémon-spelen till Nintendo DS. Företaget hoppas att Nintendo 3DS ska gå bra i julhandeln och minska företagets förluster.

Sonys rapport visar att PlayStation 3 är på väg ikapp Xbox 360. Det har vi sagt i flera år, men gapet är mindre nu än tidigare. Microsoft redovisade tidigare 57,6 miljoner sålda enheter. Sony rapporterar en global försäljning på 55,5 miljoner. Det skiljer alltså endast 2,1 miljoner enheter mellan formaten. Under årets tredje kvartal sålde Sony 3,7 miljoner PS3 (att jämföra med 2,3 miljoner Xbox 360), en ökning med 200 000 jämfört med samma tid förra året. Spelförsäljningen ökade också. I Europa och Japan säljer PS3 bättre medan Microsoft drar ifrån i USA.

Däremot är det desto dystrare siffror för Sony som bolag. Förlusterna skrevs till totalt 2,3 miljarder kronor, delvis förklarat av en minskad försäljning av kameror och TV-apparater. Det kan tyckas osannolikt att Sony i detta läge, när PlayStation 3 har medvind och kan vinna den prestigefyllda striden om andraplatsen före Xbox 360, skulle vilja göra miljardinvesteringar i en ny konsol. PlayStation 4 är säkert under utveckling, men räkna inte med någon ny maskin före tidigast 2013.