tisdag 29 november 2011

Designdrömmar

Nu har det kommit hypotetiska konceptbilder av nästa generations Xbox (den som kan förbokas hos Webhallen under det fantasilösa och hemska namnet Xbox 720). Det är Joseph Dumary på Yanko Design som har knåpat ihop dem och namnet är inte så tokigt. vad sägs om Xbox Prestige?

Det finns naturligtvis inget som säger att konsolen kommer att se ut så här, men spontant tycker jag att bilderna ser helt OK ut. Lite tråkiga, kanske. Maskinen ska ha en inbyggd Kinectkamera, givetvis den mer avancerade versionen vi kunde läsa om i går. Men den allra största förändringen som designern har hittat på är att konsolen inte läser optiska media. Inga skivor, alltså. All distribution ska ske digitalt.

Dessa idéer har stötts och blötts länge. Vissa trodde att Kinect skulle floppa därför att den var ett tillbehör och inte fanns inbyggd i konsolen från första början. Resultatet för många tidigare tillbehör förskräckte. Men Microsoft lyckades faktiskt göra sin rörelsesensor till en försäljningssuccé. Säkert jobbar de på en uppdaterad version som ska ackompanjera nästa generations Xbox. Om den ska byggas in i konsolen slipper man låta mycket kraft gå förlorad via en sladd. Å andra sidan skulle det göra att maskinen måste placeras på ett visst sätt för att kameran alls ska fungera - vilket är jobbigt om konsolen är stor.

Är vi redo för en helt igenom digital spelgeneration? Även om Microsoft skulle vilja gå före kommer Nintendo att köra med vanliga skivor en vända till. Det finns egentligen inget som i nuläget tyder på att Sony skulle överge Blu-ray för en digital lösning. Frågan är då hur pass modiga Microsoft är. Personligen tycker jag att det finns mycket som talar emot en heldigital lösning. Dels att spelen behöver installeras, vilket i takt med att de blir allt maffigare kommer att kräva sjukt stora hårddiskar. Det i sig driver upp priset på konsolen (och vem har inte redan förbannat installeringarna på PlayStation 3?).

En molnlösning på sparproblematiken är visserligen möjlig på sikt, men vi skulle bli väldigt teknikberoende för att över huvud taget kunna spela. Minsta problem och vi kommer inte åt våra sparfiler. Minns hackerattacken mot PlayStation Network häromsistens.

Dessutom ska man inte underskatta att många spelare fortfarande vill ha sina spel i ett tjustigt plastfodral i hyllan. Vi är, som tidigare konstaterat, redo att lägga ut sjuka summor på limiterade versioner av spelen. Det vore märkligt att ta död på den marknaden. Däremot tror jag att alla nya spel framöver kommer att finnas nedladdningsbara. Det blir upp till konsumenten att välja. Då kan företagen avgöra vad vi vill ha: spel på skiva eller digitalt rätt in i burken. Jag svarar både och.