torsdag 17 november 2011

"Nästa generation redan 2012"

Vi vet att Nintendo lanserar sin Wii U nästa år, men allt mer ihärdiga rykten gör också gällande att även Microsoft och Sony ämnar rulla fram sina konsoler 2012. Kanske visar Microsoft upp sin nästa Xbox redan på CES i Las Vegas i januari och förekommer därmed Nintendo vars Wii U ska visas upp i sin helhet på E3 i juni.

De senaste ryktena från källor som den brittiska spelbibeln Edge har kommit i kontakt med säger att Ubisoft arbetar för fullt med något som kan liknas vid förstadiet till utvecklingskit till nästa generations Xbox (det vill säga en PC bestående av ungefär de komponenter som väntas ingå i maskinen) och att en stor Sonyägd studio har bytt fokus från PlayStation 3 till PlayStation 4. Square Enix' Luminousmotor och Unreal 3-motorn är också små tecken på att nästa generation närmar sig. Utvecklarna tycks stå i startgroparna.

Det som talar för att vi redan under 2012 kommer att få se en ny Xbox och en ny PlayStation (vid sidan om PS Vita) är att varken Microsoft eller Sony lär vilja ge Nintendo en julhandel för sig själv. Microsofts beslut att lansera Xbox 360 för tidigt ledde till kostsamma förluster till följd av maskinens överhettningsproblem - men det gav samtidigt företaget en rejält utökad marknadsandel. På senare år har försäljingen dessutom ökat så pass att investeringen nog anses vara värd pengarna. Sony har lidit hela generationen av att vara för sent ute med för dyr hårdvara. Och PlayStation 3 kan leva vidare även efter att Sony har lanserat en ny konsol - det är den modellen de har jobbat efter ända sedan PlayStation 2 lanserades.

Det som talar emot är att både Xbox 360 och PlayStation 3 har medvind just nu. Microsofts konsol säljer bättre än någonsin tidigare medan Sonys knappar in globalt tack vare att den amerikanska konkurrenten går trögt i Europa och uselt i Japan. Dessutom ska Halo 4 släppas till Xbox 360 hösten 2012. Tänker Microsoft verkligen ha en stor hypekampanj för det spelet och samtidigt lansera en ny konsol?

För Sonys del har man nästa år redan haft en lansering av PS Vita bakom sig och ärligt talat är det först nu som PlayStation 3 verkligen har börjat blomma i spel som Uncharted 3. Dessutom tar spel flera år att utveckla och vi har ännu inte hört något konkret ens ryktesvägen om vilka spel som skulle bli aktuella.

Som vanligt pratas det om att nästa generation kommer att vara "utan begränsningar". Vilket förstås är struntprat. Vi kommer att få se utökat minne och därmed bättre AI, men efter en tid med de nya konsolerna kommer utvecklarna åter igen att klaga över att de inte kan göra det de vill på grund av att arbetsminnet är för begränsat.

Jag skulle jättegärna se konsoler från alla tre nästa år. Men jag anser samtidigt att en lansering 2013 är mer sannolik utifrån vad vi vet i dag. Det behöver förstås inte betyda att Microsoft och Sony inte säger någonting om sin nya hårdvara. Vi kan mycket väl få se presentationer av en ny Xbox och PlayStation nästa år. Frågan är bara när de i så fall finns i handeln. Spekulationerna lär fortsätta. Ju närmare vi kommer, desto mer konkreta brukar ryktena bli.