torsdag 27 oktober 2011

Nästa generation

De rykten som surrat kring nästa generations Xbox- och PlayStation-konsoler har mest handlat om tidpunkt för lansering (2013, 2014 eller rent av senare) samt uppföljare till redan existerande spelserier. Det är visserligen naturligt att dessa rykten dyker upp, det är svårt att bara gissa sig till nya varumärken. Men ack, vad de behövs!

Några saker kan vi slå fast utan diskussion: Microsoft kommer även fortsättningsvis vilja mjölka Halo-serien. Räkna med fler Halo till nästa generations Xbox och säkert även nya Gears of War. Till Sonys konsol kommer vi att se nya Gran Turismo, nya Jak & Daxter och säkert något nytt Final Fantasy (och till Wii U kommer givetvis fler Zelda, fler Mario och fler Metroid framöver). De mest frekventa uppföljarna släpps emellertid till flera format samtidigt. Som Call of Duty och Assassin's Creed som kommer med mycket precisa mellanrum.

Är det verkligen detta vi väntar oss av nästa generation - fler shooters med lite bättre grafik och kanske något förbättrad AI? Den pågående spelgenerationen har förmodligen varit den bästa någonsin rent kvalitetsmässigt. Efter ett hav av skit under PlayStations 90-tal kan konstateras att det görs väldigt få riktigt usla spel numera. Att kostnaden att utveckla ett spel till dagens spelkonsoler har skjutit i höjden är säkert en viktig orsak (inget ont som inte har något gott med sig), men det otroliga urvalet gör också att vi kan välja och vraka i dag. Spel måste ha något speciellt för att få oss att öppna plånboken. Vissa klarar sig långt med en fet marknadsföringsbudget.

Jag hoppas att nästa generation kommer att bjuda på fler modiga utvecklare som vågar satsa på annorlunda spelidéer, som våga bryta ny mark, som vågar sticka ut, som vågar berätta en historia och - inte minst - som faktiskt vågar satsa på väldigt traditionella äventyrsspel. Dessa har plötsligt blivit väldigt undanskuffade.