fredag 23 mars 2012

Nu ska Bay besudla sköldpaddorna också

Fläskfilmsfantomen Michael Bay har redan saboterat en hel generations nostalgiska barndomsminnen av Transformers med sina tre filmer. Nu ska han ta sig an Turtles.

Det är vanskligt att göra remakes eller nya filmer av sådant som människor vuxit upp med och satt "heligt!"-stämpel på. Dit hör Star Wars, Transformers men även Turtles. Jag växte själv upp med ninjapaddorna och hade dem både på film och som actionfigurer. De ligger kvar i lådor någonstans. Varumärket var oerhört starkt. Tecknade filmer, tre långfilmer (från vilka bilden ovan är tagen), leksaker, kläder, you name it. Turtles var stort.

Michael Bay har hamnat i blåsväder långt innan filmen har blivit verklighet. Uttalandet att sköldpaddorna "tillhör ett utomjordiskt släkte" har väckt indignation och ilska bland Turtlesnördar världen runt. Ty alla med någon sorts kunskap om Teenage Mutant Ninja Turtles vet att de fick sina krafter genom att bli muterade av en grön kemikalie som tappades ned i kloaken. Bay har försökt lugna fansen men det återstår att se om det hjälper.

Michael Bay är en idiot. Hans filmer består alltid av dåliga manus, pinsam dialog och endimensionella karaktärer. Ungefär som Roland Emmerichs filmer, alltså. Men de är kassakor tack vare imponerande specialeffekter och aggressiv marknadsföring. Så han får hålla på.

Turtlesfans kommer säkert gå och se Bays kommande film. Om inte annat bara för att kunna såga den efteråt. Undertecknad låter dock det ljusa barndomsminnet över Turtles vila i sin kartong.