tisdag 27 mars 2012

DVD mot undergång?


VHS ersattes av DVD. Det var ett teknikskifte som medförde en mängd fördelar. Nu anses dock även den oerhört populära DVD-skivan vara på väg att dö.

Vi har visserligen hört det länge. Men den minskande försäljningen för DVD-skivor globalt är svårt att snacka bort. Det köps helt enkelt färre filmer på DVD nu än för några år sedan. Branschen tjänar mindre pengar.

Teknikskiften är utvecklingen till. Men denna gång kommer det inte att ske på det sätt som filmindustrin helst hade sett. När Blu-ray slutligen vann kampen mot HD DVD om att bli framtidens HD-filmsformat hoppades industrin på att det var Blu-ray som skulle ersätta DVD. Försäljningen har dock gått rätt trögt. Jag ifrågasatte redan för flera år sedan Blu-rayformatets chanser att på riktigt efterträda DVD som det stora filmformatet. Inget i dag tyder på att Blu-ray någonsin kommer att bli lika stort och framgångsrikt som DVD. Skälet stavas förstås konkurrensen från de digitala filmtjänsterna.

Det är inte bara filmindustrin som påverkas av den digitala utvecklingen. Först ut att få problem var musikindustrin. Inte så mycket artisterna som skivbolagen, vars affärsmodell plötsligt inte var aktuell längre. Kunden krävde en annan service, en digital distribution. I stället för att försöka tillgodose kundens efterfrågan valde skivbolagen att gå till domstol och till politikerna. Sedan dess har de fört en enveten kamp mot illegal nedladdning och lyckats driva igenom lagstiftning i stora delar av världen. Skivbolagens affärsmodell är dock lika obsolet i dag som för fem år sedan. Kundernas krav har inte förändrats.

Filmindustripamparna räds naturligtvis denna utveckling. Att sälja en DVD-film, som i praktiken är information på en plastbit placerad i ett plastfordral, för 160 kronor i butik är naturligtvis oerhört lönsamt. Att fortsätta jobba som man alltid har gjort är bekvämt. Men att försöka få genomslag för Blu-ray, som är dyrare att köpa än DVD och dessutom kräver att du först köper en Blu-rayspelare, när folk har förändrat sina vanor och vant sig vid att kunna få film direkt via datorn eller TV:n är svårt för att inte säga utsiktslöst. Blu-ray lär över överskådlig tid förbli formatet för de verkligt filmintresserade och de som köper boxar och samlar i sin hylla hemma. Men inte för den breda allmänheten som DVD har varit.

Härnäst kommer spelindustrin stå på tur. Men det är en annan, och mer smärtsam, diskussion.