lördag 31 mars 2012

Fortsatta pengaproblem för Sega

Så länge vi kan minnas (typ) har Sega haft ekonomiska problem. Det började gå illa när företaget skulle ersätta Mega Drive och släppte tillbehör och uppgraderingar som ingen köpte. Sedan kom Saturn och blev en kommersiell flopp, framför allt i väst. Dreamcast skulle ge företaget både anseendet och pengarna tillbaka.

Så blev det som bekant inte. Dreamcast blev företagets sista konsol och sedan dess har Sega både gått samman med Sammy och kämpat som fristående spelutvecklare med ömsom framgångar, ömsom bottennapp. Och denna ojämnhet håller förstås inte i längden. Sega har således - åter igen - ekonomiska bekymmer och ska - åter igen - omstrukturera verksamheten. De tycks aldrig uppnå stabilitet över någon längre tid.

Planerade titlar kommer att drabbas. Risken är att Sega framöver främst kommer att satsa på redan etablerade och populära varumärken och inte vågar satsa på nya spännande projekt. Så den som naivt hoppas på Shenmue III kan nog definitivt sluta hoppas.

För en gammal Sega-spelare, uppväxt med Master System och Mega Drive, var förstås nedläggningen av Dreamcast den största chocken. Men det är ändå väldigt trist att se hur misskött det tidigare så framstående Sega fortfarande är. Själv vill jag minnas Sega anno 2000. Runt millennieskiftet fick vi spel som Shenmue, Skies of Arcadia, Jet Set Radio och Rez. Det var titlar som bröt regler, var nyskapande och fantastiska på många sätt. Risken är uppenbar att vi inte får se några sådana titlar från Sega i framtiden.