lördag 10 mars 2012

I väntan på nästa generation

De falskförklarade ryktena om Valves "Steam Box" visar på behovet av ny hårdvara. Dagens konsoler är föråldrade och vi vet alla att vi inte kommer att få se något som spräcker några vallar under denna generations sista år. När Microsoft rullar ut sitt stora flaggskepp Halo 4 i november vet vi att det inte kommer att vara mycket snyggare än Halo: Reach. Ännu bättre, förhoppningsvis, men vi får inte se något som gör att våra hakor lossnar. Xbox 360 är redan maxad.

Jämfört med dagens nya PC:ar är Xbox 360 och PlayStation 3 hopplöst föråldrade. Microsoft släppte sin konsol 2005, Sonys kom året efter. Väldigt mycket vatten har runnit under broarna sedan dess. Därför kan dagens konsolspel inte alls mäta sig med sina PC-diton. Allt ser överlägset snyggare ut på PC, senaste exemplet är tidigare Xbox 360-exklusiva Alan Wake som släpptes till PC och fick många som redan spelat spelet att sukta efter att även köpa PC-versionen. Så stor är skillnaden.

Wii ska vi inte ens nämna i sammanhanget eftersom Nintendos konsol, rent prestandamässigt, var långt efter sina konkurrenter redan då den släpptes. Den blev en formidabel succé ändå, men de Wii-ägare som säger att deras konsol mest samlat damm är många. Spel åldras snabbt utseendemässigt. Det blir särskilt tydligt om man låter dem ligga några år, bevarar minnena av hur otroligt snygga de var när man först spelade dem och sedan plockar fram dem igen. När jag häromkvällen spelade Resident Evil 4 till Gamecube fick jag, för femtioelfte gången, den där besvikna känslan i magen. Jaha, var det så här det såg ut? Nu är Resident Evil 4 ett fantastiskt spel i vilket fall, men poängen är att spel åldras och att våra krav hela tiden höjs.

Varken Sony eller Microsoft har någon brådska att kickstarta nästa generation. Xbox 360 hade sitt bästa år hittills under 2011, PlayStation 3 har överlag haft en positiv kurva sedan Slim-varianten lanserades och behöver dessutom dra in så mycket pengar som möjligt för att minimera Sonys förluster.

Faktum är dock att vi spelare börjar tröttna. Det märks i försäljningen att marknaden börjar bli mättad. Vi har redan handlat på oss både en, två och tre konsoler. Vi har spelat på dem i sex år. Vi vill ha något nytt. Risken för Sony och Microsoft är att vi till slut går och köper en PC i stället eller glider över till bärbart spelande eller tröttnar helt och hållet. Eller, vilket vore roligare, passar andra teknikgiganter på och släpper en egen maskin. Drömmen för många vore en konsol från Apple som kan synkas med din iPhone, iPad, iTunes, App Store och framtida Apple-TV. Men även Samsung, som växer så det knakar, är en tänkbar kandidat. Framtidens konsoler kommer inte att se ut som gårdagens och det kan lika gärna vara ett annat företag som släpper dem. I så fall kommer någon annan att slås ut.

Det finns tydliga fördelar med en lång spelgeneration. Utvecklarna hinner utnyttja kraften i konsolerna, vi får valuta för våra pengar genom att det hinner släppas fler och allt bättre spel innan det är dags att handla nytt. Men vi behöver ny hårdvara - nu. Nintendo lanserar Wii U i år, förmodligen under hösten. Jag tror att vi får se nästa Xbox under 2013. Sony är mer svårbedömda, men det skulle förvåna om de var särskilt långt efter Microsoft denna gång. Planerna på nästa generations PlayStation är säkert redan långt framskridna. Att nästa Xbox är i görningen antyds av en jämn flod av rykten. Men det är en annan bloggpost.