måndag 5 mars 2012

Ny konsol från Valve?

Valve sägs planera att lansera en egen spelkonsol. Namnet ska vara Steam Box. Är det bara ett fånigt rykte eller ligger det något i det?

Ryktet säger att det kan komma ett avslöjande redan på Game Developers Conference, GDC, denna vecka. Och redan 2009 tog Valve patent på ovanstående handkontroll. Det är ju ett tag sedan (och är den inte lite lik kontrollen till Xbox 360?) så det behöver inte betyda så mycket. Men det kan ju göra det.

Även om det är en rolig tanke med en ny konsol från en av de mest framgångsrika spelutvecklarna förhåller jag mig en aning skeptisk till detta. Skälet stavas ren ekonomi. Att utveckla och lansera en spelkonsol kostar miljarder. Microsoft förlorade miljarder på sin första Xbox, Sony har gjort detsamma på PlayStation 3. Valve skulle kunna kringgå vissa kostnader genom att bara slänga in kända PC-komponenter och göra maskinen till en onlinekonsol som inte spelar fysiska media.

Konsolen ska kunna spela existerande PC-titlar och mycket av det som sagts om konsolen så långt tyder på att det i praktiken är en PC vi talar om. Inga licensavgifter och lätt att arbeta med. En del tyder på att det kan röra sig om en produkt som skulle konkurrera med Apples Apple TV i lika hög grad som Sony och Microsofts konsoler. Andra uppgifter tyder på att det snarare är fråga om mjukvara, inte hårdvara. Således inte en ny konsol utan en ny sorts tjänst, en öppen plattform.

Som synes är frågetecknen många. Men nyfikenheten är stor, det surrar en hel del på nätet just nu. Längtan efter något nytt är uppenbar. Och det är nog inte bara Valve som tycker att konsolbranschen är i behov av att ta nästa steg. Detta är kanske deras sätt att försöka få vissa att förstå det. Som sagt, lite skeptisk är jag allt. Men allt som luktar nästa generation måste tas emot med öppna armar. Kan det sätta blåslampan under baken på Sony och Microsoft är det bara positivt.