onsdag 14 mars 2012

Xbox fyller tio år!

Tiden går. Det är exakt tio år sedan Xbox lanserades i Europa och Sverige. Releasen, som bjöd på spel som Halo, RalliSport Challenge, Project Gotham Racing och Oddworld: Munch's Oddysee, var tämligen tyst, det var inga köande massor som stod och trängdes för att få lägga vantarna på den nya maskinen. Det riskerade att bli fiasko. Så Microsoft beslöt att göra en radikal prissänkning. Xbox blev plötsligt 1 500 kronor billigare och alla vi som betalade fullpris kompenserades med två spel och en handkontroll.

Den 14 mars 2002 damp det ned ett postmeddelande i brevlådan om att jag hade ett paket att hämta ut. Det är ett av de största paket jag någonsin hämtat ut på posten. Inuti fanns nämligen Microsofts Xbox, förmodligen den största spelkonsolen någonsin.

I paketet fanns förutom konsolen även spelen Halo, Project Gotham Racing samt en DVD-kontroll. Xbox blev min första DVD-spelare. Kort därefter inhandlades även Dead or Alive 3, ett spel som med sin fantastiskt bländande grafik blev för Xbox vad Soul Calibur blev för Dreamcast. Var det någon man ville imponera på var det Dead or Alive 3 som skulle snurra i boxen.
Det blev som sagt en seg start för Xbox, men med Halos framgångar vaknade fler för formatet. Och mot slutet av konsolens alltför korta livstid kunde vi blicka tillbaka mot en hel rad riktigt bra spel som visade vad maskinen gick för. RalliSport Challenge 2 (den generationens bästa rallyspel), Splinter Cell, Ninja Gaiden, Forza Motorsport, Fable, mytiska Jade Empire, drömlika Dreamfall: The Longest Journey och givetvis antiklimaxet Halo 2. Ett av de absolut bästa spelen till formatet, också det helt oväntat, var dock The Chronicles of Riddick: Escape from Butcher Bay. Microsoft drog ur pluggen för att få ut Xbox 360 på marknaden före sina konkurrenter. Det gjorde att Xbox dog en alldeles för tidig död.

Men trots att de 25 miljoner sålda exemplaren var långt sämre än vad Microsoft hoppats på, blev Xbox ändå biljetten in på spelmarknaden och etablerade en rad större spelserier som blivit mycket populära på Xbox 360. Det hatade och utskällda mjukvaruföretaget är nu en kraft att räkna med i spelbranschen. Det var dock en solig vårdag den 14 mars som allt började. Så grattis, Xbox!