onsdag 6 juni 2012

E3: Intryck

Årets E3 skulle bli Nintendos. Det blev ingens. Möjligen kan man säga att tredjepartsutvecklarna, framför allt Ubisoft, stal showen i år. Varken Sony, Microsoft eller Nintendo imponerade.

Största besvikelsen för många var nog Nintendos presentation av Wii U. Redan i fjol blev många besvikna. Nintendo gjorde inte saken bättre i år. Inga detaljer om konsolen, inga specifikationer och väldigt få intressanta spel. I fjol kunde man förlåta dem för det, det var trots allt över ett år kvar till lansering.

Men i år ska Wii U ut i affärerna före jul. Nintendo har inte oceaner av tid att bygga hype för sin nya konsol. Det är lite svårt att förstå hur de resonerar. Att Nintendos aktie föll med två procent efter framträdandet på E3-mässan är en liten indikation på att E3 inte blev någon fullträff.

Men det var som sagt inte bara Nintendo som lämnade många besvikna. Inte heller Microsoft hade någon särskilt lyckad dag. Den spelbara delen från Halo 4 imponerade och Tomb Raider såg faktiskt överraskande spännande ut. Smartglass är en kul grej som kanske rent av kan ta udden av det Nintendo försöker göra med Wii U. Men antalet nya spel var begränsat och precis som i fjol pushade Microsoft Kinect hårt. Vilket fungerar sådär på E3, där hardcorespelarna finns i publiken och vanligtvis struntar fullständigt i casualspel.

Sony hade sin vana trogen ett stabilt event, men även här lyste nyheterna med sin frånvaro. Beyond och The Last of Us imponerar och visar att PlayStation 3 lever. Men de räckte inte för att rädda en annars blek konferens. Sony drömde sig tillbaka till sin mest framgångsrika tid i spelbranschen 1995-2005, kanske i hopp om att en gång få uppleva den tiden igen. Men både Sony och Microsoft kändes trötta och fantasilösa.

2013 får vi förmodligen se en ny Xbox från Microsoft. Men det kan dröja så länge som 2014, lite beroende på hur Xbox 360 presterar framöver på försäljningslistorna. Samma tidsplan lär gälla för Sony. Det hänger också lite på hur pass bra det kommer att gå för Wii U. Även om många är skeptiska i dag har Nintendo gång på gång motbevisat sina kritiker. Framgångarna med både Nintendo DS, Wii och nu Nintendo 3DS säger allt.

En sak är i alla fall säker: Jag vill se nya maskiner från Sony och Microsoft på nästa års E3-mässa.