tisdag 19 juni 2012

Microsofts djärva steg


Microsoft skulle utannonsera något vi "inte ville missa" under måndagskvällen. Många gissade på en surfplatta. De hade rätt.

Visst var det en surfplatta som Microsoft visade upp i går kväll. Nya Surface ska utmana Apples iPad, är det tänkt. Connectivity är det stora ledordet och Surface kommer att kunna användas tillsammans med Xbox 360 och Windows Phone, för den som har en sådan, och vara kompatibel med den SmartGlass-tjänst som Microsoft visade upp på E3. Plattan är 9,3 millimeter tjock, väger 680 gram och har en 10,6-tumsskärm.

Operativsystemet Windows har sett ungefär likadant ut i 15 år. Endast smärre förändringar, oftast av det kosmetiska slaget, har egentligen gjorts under denna i datoråldern väldigt långa tid. Med Vista gick Microsoft helt vilse, med Windows 7 tog ett steg i rätt riktning igen.

Windows 8 kommer dock att bli något helt annat. Det är uppbyggt på ett helt annat sätt och är tänkt att knyta samman pekplattor, smarttelefoner och datorer. Framtidens datorer kommer att ha pekskärm så ur det perspektivet tänker Microsoft rätt. Men frågan är om PC-världen är redo för de stora förändringarna redan i höst. Det är svårt att se företag anamma Windows 8 från början. Sannolikt kommer vi få chansen att välja mellan Windows 7 och 8 till en början.

Xbox Live har redan fått ett Windows 8-liknande ansiktslyft. Och jag gillar det inte. Det är svårnavigerat, plottrigt och inte alls snyggt. Det är visserligen, som det mesta, en vanesak, och säkerligen kommer det att fungera mer intuitivt med på en pekskärm. Å andra sidan är TV:n ingen pekskärm, ej heller datorn. Windows 8 är, hur man än ser på saken, ett vågspel från Microsofts sida.

På mobilmarknaden har Microsoft ännu inte lyckats. Windows Phone-samarbetet med Nokia håller på att föra den gamla finländska mobilgiganten till ruinens brant. Det är en tuff uppgift att utmana iOS och Android, även med ett känt varumärke som Windows. Microsoft lär inte få det mycket lättare på surfplattemarknaden. Men det är kul att de försöker och vissa delar imponerar helt klart.

Något pris eller lanseringsdatum fick vi inte. Men Windows 8 lanseras senare i år så det är väl inte osannolikt att vi får se Surface i butikerna under senhösten.