torsdag 21 juni 2012

Miyamoto oroas över våldsamma spel


Shigeru Miyamoto är känd som skaparen av mycket av Nintendos magi i spelvärlden. Ser man på vilka sorts spel han ligger bakom, är det föga förvånande att han inte omfamnar spel som Gears of War, Lollipop Chainsaw eller Ninja Gaiden.

Apropå diskussionen om våldsamma spel som startades av Warren Spector (mannen bakom Deus Ex)säger sig Miyamoto vara bekymrad över att så många spel nuförtiden är centrerade kring vapen. Han tillägger att det kan vara svårt för föräldrar att få ett grepp om vad barnen spelar och att det är viktigt för utvecklare att beakta detta.

Uttalandet är lite avslöjande. Spel år 2012 handlar inte bara om 8-åringars fritidssysselsättning efter att läxorna är klara. Spel attraherar alla åldersgrupper och gruppen kring 30+ är sannolikt den största i dag. De spelar inte nödvändigtvis gulliga Pikmin eller Super Mario Bros. utan föredrar Grand Theft Auto, Gears of War och Uncharted.

Vi har som bekant en PEGI-märkning av spel. Den är visserligen inte bindande men ska ses som en indikator på vilket slags spel det handlar om. Står det 18 på fodralet kan man räkna med att spelet innehåller en hel del våld. Ty sex i spel är fortfarande väldigt tabu.

Jag kan hålla med om att många spel innehåller ett onödigt övervåld. Precis som många filmer. Men det betyder inte att alla vill spela Super Mario i stället.