fredag 29 juni 2012

Sega lägger ned och fokuserar om

Segas ekonomiska problem har varit en följetong sedan Sega försökte följa upp succén med Mega Drive vid 90-talets mitt. Företaget har omstrukturerats, lagt ned konsoltillverkningen och ändå fortsätter bekymren. Numera har skickliga utvecklare dessutom flytt Sega för andra arbetsgivare.

Nu meddelas att Sega stänger fem avdelningar och framöver ska satsa på fyra varumärken: Sonic, Aliens, Total War och Football Manager. Förutom Sonic är det inte direkt spelserier vi förknippar med Segas varumärke.

Sega har varit som mest framgångsrika när de vågar satsa på nya idéer. Det är när kreativiteten fått flöda som vi fått se fantastiska verk som Virtua Racing, Sega Rally, Sonic the Hedgehog, Phantasy Star, Jet Set Radio, Shenmue och Virtua Fighter.

Av dessa varumärken är det emellertid bara Sonic och Sega Rally som blivit riktigt stora globalt - och det var ganska länge sedan nu. Segas mod har alltså ofta även blivit deras fall, även om vi trogna spelare har varit tacksamma för att de vågat när andra bara satsat på säkra kort.

Framtidens Sega riskerar att bli fegare. Därmed blir hela spelvärlden lite tråkigare.   

Det var länge sedan Sega hade råd att göra en satsning som de gjorde med Shenmue.
Och det var länge sedan Sega gick bra ekonomiskt.