torsdag 2 augusti 2012

Dystra siffror för Sony

Sony blöder och det avspeglas i ännu en kvartsrapport, denna gång för perioden april-juni. Företaget gör en förlust på 2,1 miljarder kronor.  Speldivisionen är ansvarig för 300 miljoner.

Minskad försäljning för PSP och PlayStation 3 samt en sämre start för PS Vita än vad Sony hade väntat sig är bidragande orsaker. I den senaste rapporten vill inte Sony redovisa hur mycket PlayStation 3 har sålt och kommer framöver slå ihop siffrorna med gamla PlayStation 2.

Det var länge sedan vi fick några månatliga siffror från Sonys försäljning i USA. Allt detta är förstås indikationer på att det inte längre går bra för Sony. Tidigare, när de hade något att skryta om, kastade de siffror efter oss.

Den pågående spelgenerationen har verkligen bjudit på en helomvändning. I två generationer och under drygt tio år dominerade Sony branschen. PlayStation och PlayStation 2 var båda marknadsledande. Sony växte till sig och blev kaxiga. Nu är de nere på jorden igen.

Den ständiga frågan är hur Sonys ekonomi kommer att påverka hur nästa generations PlayStation ser ut. Vi kan anta att det inte blir någon ny 6 000-kronorskonsol. Men om vi tittar på den senaste maskinen, PS Vita, ser vi att Sony inte gärna avviker från redan inarbetade arbetssätt. Vi fick, åter igen, en tekniskt mycket kompetent maskin. Åter igen med en hög prislapp. Och försäljningen har uteblivit.

PlayStation 3 är ingen flopp, den har sålt ungefär som Xbox 360 med ett år mindre på marknaden. Men givet vart Sony kom ifrån - marknadsledare i tio år - är PS3 en stor besvikelse. Först i fjol började Sony tjäna pengar på maskinen. Hur många miljarder i förlust som konsolen har kostat lär vi aldrig få veta. Sett över hela denna generation är alltså PS3 en rejäl förlust.

Sony behöver gnugga geniknölarna för att vända detta. Men just nu går företaget genom ett stålbad med tusentals sparkade anställda som följd.