tisdag 28 augusti 2012

Tungt för PS Vita


Sony befinner sig som bekant i ett prekärt ekonomiskt läge. Och företagets nyaste bidrag till spelkonsolmarknaden, PS Vita, säljer inte alls enligt planerna.

Hittills (sista juni) har Sony sålt blott 2,2 miljoner exemplar av sitt lilla teknikmonster. I slutet av mars hade försäljningen nåt 1,8 miljoner exemplar. Det betyder alltså att PS Vita inte repat sig efter sin tunga start utan tvärtom saktat in. 400 000 sålda ex på tre månader (globalt) är inte bra. Dessutom finns en annan pikant detalj att påpeka: Sony särredovisar inte siffrorna för PSP och PS Vita längre. I senaste kvartalsrapporten slogs de ihop till 1,4 miljoner. Om PS Vita sålt i 400 000 ex betyder det att gamla PSP, som lanserades 2004, sålt i en miljon ex. Nya Vita får alltså storstryk av Sonys gamla trotjänare.

Det finns sannolikt flera orsaker till Vitans svårigheter. Dels är det en dyr liten pryl. PS Vita går loss på mellan 2 000 och 2 500 kronor - visserligen något billigare i resten av världen men ändå jämförbar med PlayStation 3. Dels saknas de där spelen som får oss att hosta upp slantarna. Hittills har Sony främst försett Vita med spin-offs av redan existerande PS3-spel. Det räcker inte.

Även Nintendo 3DS hade en svag start, invänder kanske någon. Jo, och Nintendo agerade kraftfullt, sänkte priset med 40 procent (och symboliskt nog även chefernas löner) och fick igång försäljningen. I dag säljer 3DS riktigt bra och dominerar den bärbara marknaden, precis som sin föregångare DS.

Sony har dock sagt att de inte planerar någon prissänkning av PS Vita innan nyår. I stället lanserar de prisvärda bundlar som de hoppas ska locka köpare. Detta är en tveksam strategi, men sannolikt har Sony inget val. De har helt enkelt inte råd att göra ännu större förluster just nu.

Framtiden för PS Vita ser inte särskilt ljus ut just nu. Ont föder ont. Utvecklare tvekar att kasta pengar på utvecklingsprojekt vars framgång är högst tveksam. Detta gör i sin tur produkten än mindre attraktiv. Sony hamnar i en negativ spiral som är svår att ta sig ur. De behöver tredjepartsutvecklarnas stöd för att lyckas.

Det är trist, för PS Vita är rent tekniskt en väldigt bra maskin. Potentialen är stor och Sony saknar inte idéer. Men även jag tvekar att köpa den just på grund av priset och bristen på attraktiva spel. Sony har ett hårt arbete framför sig.