onsdag 15 augusti 2012

Nya spel på Gamescom

Spelbranschen sommarslumrar fortfarande. Gamescom i Köln är ett skönt avbrott.

På mässan visas en rad nya spel upp, mer eller mindre intressanta. Det verkar bli Sony som stjäl showen (vilket inte är så konstigt eftersom varken Microsoft eller Nintendo närvarar) med en rad nya spel till både PlayStation 3 och PS Vita. Vi har också fått se mer av några av höstens storspel, däribland Resident Evil 6 och Assassin's Creed III. 600 utställare tävlar om publikens uppmärksamhet.

Call of Duty: Black Ops Declassified till PS Vita (trailer), som utspelas mellan det första och andra Black Ops, ser mäktigt ut. Men om det inte lockar dig att inhandla Sonys svårsålda bärbara spelenhet kanske nya Tearaway (trailer) av skaparna till älskvärda Little Big Planet kan vara något. Det känns som just den typen av spel som PS Vita behöver just nu. Till PlayStation 3 visade Sony också Puppeteer (trailer), ett galet spel som i alla fall inte kan anklagas för att se ut som alla andra.

Sony gör också en ny Movesatsning med skräckspelet Until Dawn (trailer). Åtta vänner är isolerade tillsammans. Strömmen går. Något okänt finns där ute. Skulle kanske kunna fungera, men röstskådespelarna gör att spelet känns mer som en tonårsskräckis av typen Scream än ett Silent Hill. Och då spelar i alla fall jag hellre det sistnämnda (eller mästerliga Alan Wake).

Capcom överraskade med att utannonsera en helt ny titel, Remember Me. Gillar namnet. Det är ett sci-fi-spel som utspelas i ett dystopiskt 2084 (en blinkning till Orwells 1984) där människor gör affärer med minnen som finns inspelade och som kan bytas, köpas och säljas. Låter helt klart intressant. Av den korta trailern att döma bjuder spelet på en hel del action.

Min förhoppning är att Capcom gör något smart av storyn i stället för att låta allt handla om action och slagsmål. Remember Me släpps till PC, Xbox 360 och PlayStation 3 våren 2013 och blir därmed (kanske) en av de sista stora titlarna till Sonys och Microsofts konsoler innan de nya maskinerna rullas ut.

Nu var som sagt varken Microsoft eller Nintendo närvarande på Gamescom i år. Men av de nuvarande konsolerna, och även om man inkluderar Wii U, känns PlayStation 3 klart hetast om vi blickar framåt mot hösten och en bit in på 2013.

Tearaway till PS Vita var en positiv överraskning.