lördag 25 augusti 2012

En fars

Apple och Samsung har stämt varandra för patentintång. Fallet avser giganternas smarttelefoner och surfplattor och ligger i miljardklassen. Efter bara några dagars överläggningar har en federal domstol i Kalifornien dömt i Apples favör. Samsung ska betala över en miljard dollar i skadestånd till konkurrenten.

Att en amerikansk domstol dömer mot Apples sydkoreanska konkurrent är inte så jätteoväntat. I ett tidigare mål i en sydkoreansk domstol ålades båda parter att betala skadestånd.

I Sydkorea får äldre versioner av Apples iPhone och Samsungs Galaxy S inte längre säljas efter ett domstolsbeslut. Marknaden sätts ur spel när allt handlar om vem som har kikat på vem i utvecklandet av sina produkter.

Nu kan Apple gå vidare för att få andra konkurrenters produkter indragna. Och det gör de säkert. Detta börjar likna rena farsen.

Jag tycker att dessa giganter, som båda är så framgångsrika att de inte skulle behöva ägna tid och pengar åt att sitta i domstol, kunde låta kunderna avgöra saken i stället. Jag kommer i alla fall inte att köpa en iPhone igen. Apple har blivit för stora, för kaxiga.

Uppdatering:
Engadget tar en närmare titt på rättsfallet och dess konsekvenser. Nämnas kan för övrigt att domen, som Samsung givetvis överklagat, innebär ett skadestånd som motsvarar 1,5 procent av Samsungs årliga vinst. De överlever nog.