onsdag 28 november 2012

Windows 8 slår Vista


ComputerWorld har samlat ihop uppgifter om hur Microsofts nya operativsystem Windows 8 mottagits under sin första månad efter release. Siffrorna tyder på att Windows 8 kommer att bli mer populärt än Windows Vista men kan få svårt att slå Windows 7.

Det är inte så jätteöverraskande. Windows 7 ersatte Vista, ett misslyckat system. 7:an är bra, riktigt bra. Stabil, snabb och utan de missar som Microsoft överraskande nog gjorde sig skyldigt till i Vista.

Jag uppdaterade till Windows 8 kort efter releasen. Det stöder ännu inte all mjukvara och framför allt tar det för vana PC-användare lite tid att lära sig var allting finns. Men Windows 8 är bra, inget snack om saken.

Microsoft satsar hårt på att få fler användare att omfamna det nya operativsystemet. Det har tydligen inte gått så bra som de hoppats. Men Microsoft har ofta orimligt höga förhoppningar på sina produkter (Xbox är ett annat exempel) för att sedan justera den, lära av misstagen och i slutändan gå stadd i kassan ur striden.

Många kanske väntar med att uppgradera till Windows 8 av rädsla för att det skulle vara för annorlunda. Det är lite annorlunda, men det är trots allt fortfarande Windows. Inget konstigt. Och Metrodesignen är både praktisk och snygg.

Microsofts förhoppning är förstås att framgångar för 8:an på PC-sidan ska göra att steget till surfplattan Surface och Nokiatelefonerna Lumia blir mindre. Vi får se om det lyckas.