fredag 30 november 2012

Är det här kontrollen till PS4?

Det går inte många dagar mellan ryktena om nästa generations hårdvara nu. Det känns som att vi börjar närma oss.

Samma dag som Nintendo, i lite mediatystnad, lanserar Wii U i Europa skriver ansedda Bloomberg att Microsoft sägs planera en lansering av nästa generations Xbox inför julen 2013. Även Sony väntas lansera sin nästa konsol nästa år.

Nu har vi fått mer konkreta rykten beträffande konsolens handkontroll. De bygger på ett patent som registrerades redan i maj 2011 men blev offentligt nu. Produkten kan bäst beskrivas som en blandning av den traditionella DualShock-kontrollen och rörelsekänsliga Move.

Som synes liknar den DualShock och har samtidigt bollarna från Move. Det som är nytt är att den går att dela för att använda som en Move-kontroll och sedan sätta ihop igen till en vanlig traditionell handkontroll. Därmed ökar dess användningsområden och vi behöver inte köpa externa kontroller för att spela rörelsekänsliga spel. I fallet med Sonys Move till PlayStation 3 blev det en icke oansenlig extrakostnad. Om detta stämmer har Sony förenklat betydligt och samtidigt gjort våra plånböcker lite gladare.


Vi vet förstås inte om det verkligen är så här kontrollen till PlayStation 4 kommer att se ut. Men det verkar inte osannolikt att Sony satsar vidare på rörelsekänsligt spelande eftersom Microsoft väntas göra detsamma med en mer avancerad Kinect till nästa Xbox och Nintendo redan har låtit Wiimote leva vidare med Wii U.


Vare sig vi vill det eller inte lär vi alltså få dras med rörelsekänsliga kontroller i en generation till. Det ryktas också om 3D-glasögon med inbyggd display (möjligen liknande de AR-glasögon som det ryktas att nästa Xbox ska stödja). Slutligen sägs att namnet på Sonys nästa konsol inte ska bli PlayStation 4 utan PlayStation Omni. Dessa rykten brukar emellertid aldrig stämma, särskilt inte när de kommer så långt i förväg.

En PDF med fler bilder på kontrollen (och massor av text) hittar du här.

Läs även om:
Nästa Xbox