torsdag 15 november 2012

Har Apple nått sin peak?

Inget varar för evigt. Det börjar Apple nu få erfara.

Företaget har haft exempellösa framgångar sedan Iphone släpptes 2007. Apple är i dag världens högst värderade börsföretag. Men efter Steve Jobs bortgång har de inte levererat någonting nytänkande. Iphone 5 kan inte kallas annat än en smärre uppgradering och med Ipad Mini har Apple fått kritik för att bara släppa samma produkt igen - fast lite mindre.

Efter lanseringen av Iphone 5 har Apples aktie fallit och börsvärdet minskat med 100 miljarder dollar. Och på surfplattemarknaden backar Apple medan Android ökar. På ett halvår har Ipads marknadsandel sjunkit från över 60 till runt 50 procent.

Apple är fortfarande stora, men trenden är vikande. Fortsätter de att leverera produkter som ser likadana ut och inte erbjuder något nytt, kommer det så viktiga ha-begäret att minska. Och det saknas inte konkurrenter som kan smaska i sig marknadsandelarna som Apple lämnar efter sig.

Mobilförsäljningen sjunker globalt jämfört med i fjol. Men det har i alla fall sålts 428 miljoner mobiltelefoner i världen bara under årets tredje kvartal. Bland dessa ökar smarttelefonerna stadigt sin andel. Just nu är de uppe i 40 procent av den totala försäljningen, en jätteökning jämfört med i fjol. 

Samsung är störst med sina 98 miljoner sålda telefoner, vilket ger en marknadsandel på knappt 23 procent. Två är Nokia (82 miljoner, 19 procent) och först på tredje plats återfinns Apple. Därefter följer en rad mindre aktörer som Sony, LG och Motorola.

Räknar man bara sålda smarttelefoner ligger Nokia betydligt sämre till. Här är de endast sjua, vilket är katastrofalt dåligt och oroväckande med tanke på hur mycket denna marknad växer. Lumiaserien har ännu inte slagit hos konsumenterna. Nokia hoppas att nya Lumia 920 ska förändra detta, men det kommer att bli svårt. Även här är Samsung stora med nästan en tredjedel av marknaden (32,5 procent) medan Apple endast har 14 procent.

Apples marknadsandel kan verka lite förvånande. En titt på bussen eller tunnelbanan ger en helt annan bild. Och ska vi döma av det utrymme som Apple får i media kunde man lätt tro att de dominerade marknaden för smarta telefoner. Så är alltså inte fallet. Men högst sannolikt har Apple en betydligt större marknadsandel i Sverige än globalt.